Следват честo срещани грешки, които нарушават хранителния режим, след раждане. 

Грешка #1: Преяждане по време на рождени дни
Всеки уикенд има някакъв рожден ден, а това означава прекалено много пица, хот дог, чипс, торта и какво ли още не.

Как да я избегнем: Преди да тръгнете за партито, хапнете нещо, което съдържа протеини и фибри, например зеленчуци – морков, домат, чушка... Пийнете и чаша вода. За да не ядете солети от скука, предложете помощ на домакините или започнете разговор с другите гости. Пийте по-нискокалорични напитки, примерно сода. Няма проблем да хапнете торта, но все пак нека парчето е по-малко. В никакъв случай не дояждайте тортата на детето.

Грешка #2: Дояждане храната на децата
С извинението „грехота е да се хвърля храна” майките често поемат допълнителни калории.

Как да я избегнем: На пръв поглед хапвате съвсем малки количества, но това е измамно. Направете следния експеримент – в продължение на няколко дни слагайте остатъците от детските порции не в устата си, а в кутия, която държите в хладилника. Ще бъдете неприятно изненадани от събраното количество. Затова изхвърляйте остатъците без колебание. Ако детето ви е на 6 години или повече, помолете го то да изхвърли храната, за да не се изкушите.

Грешка #3: Прекаляване с Baked Goods
Обичате да правите бисквити, мъфини и други вкусотии с децата. Това е хубаво, но има един недостатък – някой трябва да ги изяде.

Как да я избегнем: Използвайте по-здравословни продукти. Например пълнозърнесто брашно вместо бяло или пък стафиди вместо шоколадови парченца. Намалете порциите, като използвате по-малки форми за мъфини или направо редуцирайте всички продукти наполовина. Използвайте съвместното готвене, за да говорите на децата за здравословните храни. Давайте им задачи, които съответстват на възрастта им – миене на продуктите, бъркане на сос и др. Изграждането на навици ще им бъде от полза през целия живот.

Грешка #4: Да приготвяте вечеря два пъти
Често пъти се случва майката да приготвя нещо бързо и обичано от децата за вечеря, а след това да се готви за възрастните.

Как да я избегнем: Правете само една вечеря, за да не вечеряте (почти) два пъти. Ако децата са малки и трябва да лягат рано, започнете вечерята си с тях, като си сложите салата. Така ще избегнете голямото преяждане след заспиването на децата.

Грешка #5: Да се разчита на бързата храна
Навън сте, за да вършите някакви задачи или прибирате децата от училище, кръжок или нещо друго. Огладнявате и решавате да вземете някакви хамбургери.

Как да я избегнем: Поръчайте колкото се може по-диетична храна. Например пилето да не е панирано, а на грил. Ако е време за закуска, вземете си сандвич с яйце. Другият вариант е да заредите хладилника вкъщи с продукти, с които бързо да потушите глада веднага след прибирането – банани, пълнозърнеста паста, ядки и др.п.

Грешка #6: Да забравите да ядете
Заради многото работа пропускате обяда, а вечер се нахвърляте върху храната.

Как да я избегнем: Голяма грешка е да мислите, че пропускането на обяда ви спестява калории. Не само защото вечерта ще преядете, но и защото при пропускане на хранене, организмът забавя метаболизма си. Ако имате много ангажименти, носете си някакви ядки, плодове или сандвичи. В неделя сгответе няколко ястия, за да имате хубава храна за офиса поне в първите дни от седмицата.

Грешка #7: Да се тъпчете с дъвчащи бонбони
Вместо да хапнете една ябълка или банан.

Как да я избегнем: По-добре хапнете плодове (може и сушени) или ядки. Ако умирате за сладко, комбинирайте кисело мляко с шоколадови парченца.