Те са култивирана отдавна култура и се отглеждат основно заради страхотния им вкус. Всъщност краставиците са много здравословна храна, въпреки че рядко се споменват като "суперхрана".

1. В козметиката и в грижата за кожата

Много хора са виждали снимка на дама в СПА център, на която лицето й е покрито с кал, а две резенчета краставица закриват очите й. Тази забавна гледка всъщност е основана на факти. Едно от най-известните здравословни предимства на краставиците е, че се борят с инфекциите и освен това намаляват подпухването на очите. А знаете ли, че обелките от краставиците могат да се използват като алоето - за омекотяване и облекчаване на изгоряла или наранена кожа?

2. За отслабване

Краствиците са с високо съдържание на вода - на практика - около 95%. Това помага на тялото да се чувства сито по-дълго време и спомага за лесното храносмилане и отърваването от токсините. Друго предимство на краставицата е, че съдържа витамин В. Независимо дали сте на диета или не - никога не е лоша идея да пропуснете следобедното кафе, особено ако е придружено с поничка. Вместо това хапнете парченце краставица - така ще се заредите с енергия, без да добавяте твърде много и излишно количество калории към менюто си деня.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

4. За здравето на костите и ставите

Заради високите нива на силициев двуокис, краставиците са много полезни за костите и ставите. Освен това помагат за преработване на калция, който тялото използва за изграждане на костите.

5. Срещу диабет

Краставиците, особено сокът им, съдържа хормон, който помага на тялото да произвежда инсулин. Освен това диабетиците могат да хапват колкото си искат от вкусния зеленчук, без да се притесняват, че ще повишат кръвната си захар.

6. Срещу махмурлук

Заради водното съдържание, електролитите, захарта и витамин В, които се съдържат в краставиците облекчават главоболието и дехидратацията, които следват прекаляването с алкохол. За още по-добър резултат - изяжте няколко резенчета още преди лягане.