Вътрешната сигурност е проекция на личната преценка за себе си. Самоуверените хора са по-дружелюбни, щедри, щастливи. Те разполагат с добри социални умения. Самочувствието се проявява в широка усмивка, бодра осанка, решителни действия, точност в изказа. Не разчитайте на възхищението на околните, за да повярвате във възможностите си. 

Стъпки за повишаване на самоувереността

1. Кажете стоп на съмненията в себе си. Поставете си цели и пристъпете към действие. Никой не може да спре този, който знае къде отива.

2. Научете се да отстоявате мнението си. Споделяйте разбиранията си дори и да не са съгласни околните с вас. Дали е грешно, вие сами ще разберете след време. Съобразявайки се единствено с чужди нареждания, изисквания и решения е живот без свободно воля и самочувствие.

3. Припомнете си миговете на успех и радост. Силата им е несравнима за мигновено повдигане на настроението и самоувереността. Споменът за супермомент в живота е транплин към дръзки идеи.

4. Осмелете се да казвате "не". Със сигурност знаете какво искате и какво в никакъв случай не допускате. Вашите желания са ваши и пренебрегването им не води до нищо добро в бъдеще. Не предавайте живота си в чужди ръце.

5. Установете контрол над финансите си. Приемете финансовото си състояние такова, каквото е. Ясен личен или семеен бюджет дава сигурност за това, което имате и това, от което се нуждаете.

Представете си отговорите на трите въпроса:

- Когато се чувствам добре, как ходя?
- Когато се чувствам добре, как говоря?
- Когато се чувствам добре, как се смея?
Това са походката, говора, смеха, стойката и маниерите ви на уверен човек и ги поддържайте всеки ден. Изобщо не е необходимо да се сравнявате с другите, за да увеличите чувството си за собствена значимост. 

Свързани статии