В случай че вие или ваш близък почувства или се оплаче от някой от по-долу изброените състояния и симптоми, незабавно се обадете на тел. 112 и повикайте бърза помощ.

#Болка в гърдите или дискомфорт
Неприятно налягане, пълнота, притискане или болка в центъра на гръдния кош с продължителност повече от няколко минути, е сигнал незабавно да потърсите помощ при вашия личен лекар и от специалист кариолог. Те трябва да изяснят сърдечна ли е болката или не е. Ако се установят изменения, най-вероятно имате исхемична болест на сърцето. Заболяването представлява стеснение на кръвоносните съдове на сърцето от натрупване на атеросклеротични плаки от тях. Тази болка се нарича стенокардия или, както е по-популярно да се казва – „гръдна жаба”. Опасността при това състояние е, че стеснен кръвоносен съд може да се запуши и да предизвика инфаркт.

#Болка, разпространяваща се към раменете, врата или ръцете
Ако ви заболи рязко лявото рамо, ръка или врата, това може да е класически симптом на прединфарктно състояние. В този случай болката се придружава от необяснимо чувство на страх, пребледняване и гадене, а също и със студена пот. Тази ситуация изисква незабавно викане на бърза помощ.

#Недостиг на въздух със или без дискомфорт в гърдите
Често се случва инфарктът да бъде предшестван от чувство за недостиг на въздух. В някои случаи задухът може да има характер на сърдечна астма. Болният е отпаднал, може да има гадене, оригване, повръщане, подуване на корема, понякога и диария. Това е типичната картина на сърдечния инфаркт.

#Дискомфорт в гърдите, придружен със замаяност, прилошаване, изпотяване, гадене или недостиг на въздух
Болката в гърдите, за която споделихме по-горе, може да бъде придружена и от усещане за замаяност, изпотяване, гадене и недостиг на въздух. В такива случаи незабавното обаждане на бърза помощ е задължително.

#Болки в гърба и/или челюстта, придружени с недостиг на въздух, силна умора, гадене/повръщане и замаяност
Такива оплаквания в по-млада възраст се свързват преди всичко с невровегетативни прояви или по-точно възбудената нервна система може да предаде импулси към различни органи. Те пък реагират по различен начин или с малки нарушения във функцията, без да променят структурата и нормалната работа на органите. Най-важното в подобен случай е да се дообследвате, като направите стрес-тест, който ще покаже обективно реакцията на сърцето и целия организъм на натоварване. Специалистите съветват да се направи изследване на кръвните показатели. Ако показателите са добри и нямате по наследство сърдечно-съдови заболявания, можете да се успокоите. Добре е обаче да изхвърлите цигарите, ако пушите, и да започнете всекидневни физически натоварвания – ходене, плуване,велосипед, бягане и др.