Когато децата спортуват, имат нужда от истински, високо енергийни храни, които да ги зареждат „с гориво” и да им дават сили да издържат, когато са на игрището.

Предлагаме ви три неща, които можете да правите, за да не оставяте активното си дете без нужната му енергия.

„Истинска” храна – Ако искате детето да се представя най-добре, давайте му най-добрата храна. Храната е горивото на хората. Все пак, каквото и да е гориво няма да свърши работа. Натурални храни, като плодове и зеленчуци, зърнени култури и протеини ( главно пиле, риба) съдържат достатъчно енергия, витамини и минерали. Храни с добавени вещества, оцветители, консерванти и подсладители също биха свършили работа, тъй като такъв тип високо преработени храни са стабилно заредени с калории.

Хидратация – За да сте сигурни, че тялото функционира адекватно и с всичкия си капацитет, не трябва да оставяте детето дехидратирано. Пиенето на много вода преди, по време и след физическа активност е особено важно. Изследвания показват, че децата пият повече течности, когато вкусът им е по-сладък и „примамлив”. При това положение можете да прибавяте към водата няколко милилитра 100% сок от плодове или да я замените с газирана вода.

Възстановяване – След края на игра или тренировка, „двигателите” имат нужда от охлаждане. Важно е да позволите на тялото да се възстанови и да презареди с нова енергия, за да е подготвено за следващия ден. Правилното възстановяване е важно и за извличането на максимална полза от тренировката. За тази цел, трябва да „презаредите” и то възможно най-бързо. В рамките на 30-минутна физическа активност, тялото се нуждае, както от въглехидрати, така и от протеини, за да може адекватно да спомага оптималния растеж и раздвижване на мускулите.  Пример за напитка, която комбинира въглехидрати и протеини е нискокалорично шоколадово мляко, което освен че е полезно, ще бъде и вкусно на децата.