Много често говорим за стреса като за нещо, което ни се случва и върху което нямаме контрол: ‘’Този човек ме стресира, тази ситуация ме стресира’’. Всъщност стресът е нашият отговор на околната среда и до известна степен имаме влияние върху неговото изражение. Определени нива на стрес са абсолютно необходми за адаптацията и оцеляването ни, но ако тези нива останат повишени твърде дълго, физическото, емоционално и умственото ни здраве започват да страдат.

Някои хора са толкова ‘’стресирани’’, че дори не успяват да забележат, че нещо не е наред. Стресът може да ни направи сприхави, агресивни, забързани и припряни, може да ни потисне и изтощи или напълно да ни парализира, така че да не знаем от къде да започнем със задачите си или да се чувстваме в пълна безизходица.

За да контролирате и редуцирате стреса, започнете да наблюдавате как тялото ви реагира в различни ситуации, които са напрягащи. Усещате ли раменете ви да се вдигат високо? Започвате ли да дишате по-накъсано? Стискате ли юмруци? Свива ли ви се стомаха? Хващате ли се нервно да потропвате с крак? Много от тези реакции са автоматични и става навик да не им обръщаме внимание. Ако започнете да се наблюдавате, ще можете да успокоите тялото си и по-бързо да се върнете в нормално и балансирано състояние. Когато тялото е по-спокойно, емоциите и мислите ви се балансират по-бързо.

Съществуват стотици техники за намаляване на стреса: всеки който се е занимавал с йога, медитация, тай-чи, плуване, дори редовните разходки, знае че стрес реакциите се повлияват осезаемо. Когато обаче сте на работното си място, току що сте се скарали с приятел или сте в ужасно задръстване, са ви нужни бързи техники за овладяване на стреса.  Предлагаме ви три лесни за усвояване метода за овладяване на стреса, които можете да пробвате още днес.

1. Съзнателно дишане – съзнателното дишане, за разлика от другите техники за дишане, не очаква от вас да вдишвате и издишвате по конкретен начин. Ако сте на място, където може да се отпуснете, просто затворете очи и обърнете внимание на дишането си. Опитайте се да преброите колко секунди вдишвате и колко издишвате, забележете дали дишате дълбоко, през носа или през устата. Да станете съзнателни за този естествен неволеви процес само по себе си редуцира стреса, укротява пулса, намалява кръвното налягане, успокоява ума. Може да го практикувате навсякъде – от градския транспорт до леглото си.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos2. Ангажиране на сетивата – един от най-бързите начини да укротите стреса е да включите сетивата си – зрение, слух, вкус, мирис и допир. Може да изберете да работите с едно или повече сетива. Отворете очи и забележете детайл от мястото където се намирате, ако сте например на бюрото си, това може да е вазичка с цвете или химикал. Разгледайте предмета внимателно, забележете цвета, формата, всеки детайл. След това се опитайте да чуете звуците около себе си: птици, факс машина, клавитура, телефон в далечината. Вдишайте дълбоко и доловете аромата на въздуха: цветя, кафе, парфюм. Ако сте на подходящо място, вкусете глътка от любимата си напитка или плод, обърнете внимание на всяка подробност – структурата, температурата, аромата, сладостта, горчивината. След това докоснете материите около себе си – гладкото бюро, грапавия стол, нежните листа на цветето във вазичката. Ангажирането на сетивата е лесен и много бърз метод, за който не ви е нужен никакъв тренинг.

3. Сензорна визуализация – след като сте практикували ангажиране на сетивата, този метод е много лесен за усвояване. Припомнете си ситуация, в която сте изпитвали мир и спокойствие, например разходка в планината или среща с приятели на морския бряг. Картината в съзнанието ви може да е всичко - от усмивката на бебето ви, до прегръдката на любим човек. Потопете се изцяло в спомена със всички сетива – вижте пясъка и вълните, чуйте чайките, вкусете соления въздух, помиришете водораслите и коктейла си, усетете топлия пясък.

След като приключите със сензорната визуализация, забележете как се чувствате, усещате ли напрежение в мускулите, свива ли се стомахът ви, стискате ли зъби, както преди или сте облени с ново чувство на радост и спокойствие.

Със съдействието на www.artofrealfood.com