Красивият цитрусов плод, известен с изключителното си високо съдържание на витамин С е супер здравословна храна. Освен това той е намерил множество приложения в дома на много опитни домакини. Ето 20 необичайни приложения на лимоновия сок в бита: 

Обезмирисител

Лимоновата свежа миризма може да се "изправи" дори срещу натрапливия мирис на чесън, риба, нафталин. Нарязан лимон или прясно изцеден лимонов сок премахва лошите миризми от хладилника, дъската за рязане, микровълновата печка - практически от всяка друга повърхност. Може да се сложи да къкри лимонова кора във вода на печката като естествен ароматизатор.

Консервант

Нарязаните плодове и зеленчуци като ябълки, круши, авокадо или картофи може да се предпазят от покафеняване чрез изстискване на капки лимонов сок върху тях. Може също така да освежите увяхнала маруля чрез накисване в продължение на час в купа със студена вода и сока на един лимон.

Блясък на ноктите

Достатъчно е да подържите ноктите на ръцете в купичка с изстискан лимонов сок за една минута или две. Освен това, така  ноктите стават по-здрави, особено когато се прибави и зехтин.

Дезодорант

За хора, алергични към козметика, лимоновият сок е отличен дезодорант за мишниците. 

Репелент 

Много насекоми са силно чувствителни към миризмата на лимон, включително паяци, мравки, бълхи и дори издръжливите хлебарки. За тази цел се накапва лимонов сок в первази, прагове на врати, пукнатини в цокъла - там, където би могло да има насекоми в дома.

Избелва старчески петна и лунички

Нанеся се лимонов сок с памучен тампон веднъж дневно върху петната и луничките. С течение на времето започват да избледняват.

Почиства стъклени чаши

От лимонов сок петната върху стъклените чаши изчезват. Използва се и концентриран, и разреден от няколко супени лъжици в чаша вода.

Продължава>>>

Петна върху текситил

Петна от плодове, вино, мазнина може да се изчистят с лимонов сок. По-упоритите петна се натриват с паста от лимонов сок и сол, и след това се изплакват с чиста вода. 

Гаргара при болно гърло

Гаргара с една чаена лъжичка лимонов сок в 20 мл топла вода убива бактериите и премахва възпалителния оток на гърлото. Чаша горещ чай с една супена лъжица мед и една супена лъжица лимонов сок също ще свърши работа.

Срещу ръжда

Петна в тоалетна с метално казанче се изчистват с помощта на смес от боракс и лимонов сок, която се оставя за 1-2 часа и след това се изтъркват петната. 

Стимулира метаболизма

Лимоново базирани стимулатори на метаболизма се препоръчват в дни на диета. Добавяне на малко лимонов сок във водата подобрява нейния вкус. Пиене на повече вода също може да помогне за отслабване.

Премахва пърхот

Лимонов сок не може да излекува пърхот, но може да премахне отделените люспи. След масаж с лимонов сок на скалпа се оставя в продължение на десет минути да подейства и се измива с шампоан, както обикновено.

Полиране на метална повърхност

Нарязава се един лимон на две. Всяка половинка се потапя в сол и се търка върху металната повърхност (неръждаема стомана,  медни съдове) за премахване на мръсотията и за повече блясък. 

Продължава>>>

Оризът не полепва по тенджерата при варене

Няколко капки лимонов сок, добавени при варене на ориз, го предпазва от залепване по съда, което прави почистването много по-лесно.

Изсветлява косата

За да се получи цялостно изсветляване, косата се напръсква със смес от 1/2 чаша лимонов сок и 1/2 чаша вода. Интензивността на изрусяването варира в зависимост от типа коса и структурата на косъма.

Избелва пране

Точно както премахва петна, лимоновият сок може да действа като естествена нетоксична алтернатива на белината. Добавя се една четвърт чаша сок към пералната машина, за да освежи белите дрехи.  

Облекчава "киселини" в стомаха

Премахва паренето в стомаха при понижена киселинност на стомаха. Ако се изпие малко лимонов сок, разтворен във вода, може бързо да се получи облекчение.

Пилинг на лицето

Малко лимонов сок действа стягащо на порите. Прилага се с памучен тампон. Смесен със сол на паста, действа като естествени ексфолиант.

Премахва сърбеж по кожата

Лимонов сок се нанася директно върху непоносимо сърбящи кожни обриви и ги успокоява.

Облекчава махмурлук

Сутрин след  твърде много алкохол се изпива малко лимонов сок в топла вода или чай. Той не само помага за рехидратация, но и балансира нивата на рН в тялото и възстановява загубата на витамин C .