Всички сме убедени, че след всяко ползване на тоалетната, е редно да си измиваме старателно ръцете. Повечето от нас, също така, със сигурност се придържат и към максимата на лекарите плодовете и зеленчуците да се измиват много добре преди всяка консумация. Наистина ли обаче се налага да изпълняваме всяка една заръка на специалистите толкова стриктно, колкото те искат? Може би да, а може би... не? Следват 12 въпроса за личната хигиена и техните отговори:

Наистина ли трябва да мием ръцете си след ползване на тоалетната?
Отговорът на въпроса едва ли ще ви изненада, но явно се налага да бъде повтарян многократно. Категорично да! Скорошно проучване на американското списание "Environmental Health" направило шокиращо разкритие. В изследването, посредством камери, били наблюдавани над 3749 посетители на тоалетна в обществено заведение. 10 на сто от тях пропуснали мивката, 33 % само изплакнали ръцете си, без да използват сапуна, а почти всички останали прибегнали до услугата на сапуна, но за твърде кратко време. Всичко това не говори добре, тъй като миенето на ръцете е един от най-ефективните начини да избегнем риска от вирусни и бактериални инфекции. За да стане това, експертите препоръчват търкането със сапун да се извършва най-малко в продължение на 20 секунди.

Наистина ли трябва да използваме дезинфектант за ръце?
Ако няма сапун, дезинфектантът за ръце е следващото най-добро средство за хигиенизиране на ръцете. Дали под формана на гел, течност или кърпички, най-важното за дезинфектантите е те да бъдат с алкохолно съдържание не по-малко от 60 %. Колкото по-висока е концентрацията на алкохол в тях, толкова по-бързо ще бъдат унищожени някои (но не всички) микроби.

Наистина ли трябва да поставяме лист хартия върху тоалетната чиния?
Ако това ви кара да се чувствате по-добре – да, но не е задължително. Всеки уважаващ себе си лекар и специалист ще ви каже, че седалките в тоалетната не са средство за предаване на инфекциозни агенти. По-голямата опасност дебне от дръжките на кранчето и на вратата на тоалетната, където поставяме ръцете си.

Наистина ли трябва да правим профилактични прегледи при зъболекар два пъти годишно?
Може би. Ако пушите, имате диабет или известна генетична предразположеност към заболяване на венците, наречено интерлевкин-1, е по-добре да се възползвате от двата пъти посещение годишно при денталния специалист. Индивидуалната грижа за устната кухина е задължитено условие за доброто дентално здраве, заключава Световната стоматологична асоциация. За да имат по-ясна представа от състоянието на пациентите си, зъболекарите трябва да имат и по-често наблюдение над тяхното дентално здраве.

Наистина ли трябва да си правим скрининг тестове веднъж годишно?
Може би. Никой не ви задължава, но е препоръчително. Със сигурност подобен тест ще ви донесе повече ползи отколкото вреда. 92 % от американците например, вярват, че тези тестове са от изключителна важност за здравето им. Да си направи точния скрининг тест в подходящото време, е най-доброто, което може да направи една жена за личното си здраве и за собствено удовлетворение. Такива са изследванията за рак на гърдата – мамография, за рак на маточната шийка – цитонамазка, за рак на кожата, за остеопороза и т.н.

Наистина ли трябва да се разтягаме след тренировка?
Да. Разтягането след тренировка е също толкова важно, колкото разтягането преди тренировка. То помага да предотвратим до голяма степен риска от мускулна треска, тонизира мускулатурата, успокоява пулса и предотвратява чувството на преумора. Достатъчно е 10 минути след края на тренировъчната ни програма, да направим няколко разтегателни упражнения – на краката, на гърба, на ръцете, за да се почувстваме перфектно в кожата си.