С напредването на възрастта храносмилателната система започва да работи все по-бавно и се нуждае от повече подкрепа. Ето 12 съвета, които ще ви спестят подуването, газовете и ред други проблеми.

1. Дъвчете храната правилно
Храносмилането започва в устата с ензима амилаза, съдържащ се в слюнката. С напредването на възрастта количеството слюнка в устата намалява, затова е още по-важно храната да бъде сдъвчена добре. Така се намалява риска от поява на газове и подуване на стомаха.

2. Грижете се за зъбите си
За доброто дъвчене е нужно да имате здрави зъби и венци, така че спазвайте нужната хигиена и посещавайте зъболекаря поне веднъж годишно.

3. Яжте по-малки количества храна
С годините еластичността на стомаха намалява и той не може да приеме големи количества храна за кратко време. Яжте по-често, но в малки дози. Хранете се по-бавно, за да има време стомахът да изпрати сигнал до мозъка, че вече е пълен. Така ще избегнете преяждането.

4. Пийте повече течности
При възрастните хора перисталтиката се забавя и храната се придвижва по-бавно през червата. При по-дългия престой в дебелото черво се абсорбира повече вода и това може да доведе до запек. Колкото повече течности приемате, толкова по-лесно ще работи целият храносмилателен тракт. Яжте и повече "течни" храни като домати, краставици, диня...

5. Движете се
Доброто кръвообращение и стегнатата мускулатура са важни за всички процеси в организма. Храносмилането не прави изключение.

6. Внимавайте с лактозата
С годините организмът произвежда по-малко лактоза. Това е ензимът, който разгражда лактозата в млечните продукти. Ако се налага, намалете консумацията на мляко. Дозата калций можете да набавите, като ядете повече салати и зеленчуци.

7. Имайте едно наум за лекарствата
Повечето лекарства представляват стрес за стомаха. Аспиринът, обезболяващите, лекарствата за сърдечни болести и мн. др. причиняват запек. Ако имате проблеми с храносмилането, споделете с лекаря за всички лекарства, които приемате.

8. Подпомагайте стомашната киселина
При възрастните хора секрецията на стомашна киселина намалява. Затова е важно да се яде бавно и да не се пият ледени напитки. Топлата супа е чудесен старт на храненето, защото подготвя стомаха за "работа".

9. Тествайте нивото си на витамин B12
Витамин B12 е много важен за храносмилането. Ако е в недостиг, вероятно ще имате проблеми с паметта, ще се чувствате изморени и депресирани.

10. Взимайте пробиотици
С напредването на годините бифидобактериите в храносмилателния тракт намаляват. Ако имате проблеми със стомаха, приемайте пробиотици.

11. Яжте тези храни...
Някои храни подпомагат развитието на бактериите, които са нужни за доброто храносмилане. Това са банани, праз, лук, чесън, боровинки, какао, зелен чай, както и ферментирали храни като кисело зеле и туршия. От друга страна, трябва да се намали консумацията на захар.

12. Поддържайте нормално тегло
Наднорменото тегло е една от основните причини за гастроезофагеалната рефлуксна болест, тъй като коремното налягане е по-високо. Нормалното тегло ще ви позволи да бъдете и по-активни физически, което се отразява благотворно на храносмилането.