Гледали ли сте си някога зърната на гърдите, в чудене дали те са нормални? Оказва се, че женските зърна имат  най-различни форми и размери. Нещо повече - те са източник на невероятно удоволствие, могат да спасят живот, но и да създадат проблеми. С тях се храни кърмачето, по тяхното състояние може да се познае задаващ се здравословен проблем. След като прочетете това, със сигурност ще погледнете на тях с други очи и ще имате по-здрава връзка с тялото си. Ето, всичко, което трябва да знаете за зърната си.

1. Може да са с размер на 1 стoтинка или 1 долар
Размерът на зърната и ареолите на жената може да варира изключително. И всички размери са напълно нормални. При качване на килограми и бременност ареолите могат да се увеличат двойно и дори повече. 

2. Цветовете на зърната са цяла гама
Зърната могат да бъдат бледо розови, керемидени, кафяви, охра и т.н. цветът издава етническата принадлежност на жената. Както се променя размерът, така се променя и цвета. По време на бременността причината са промените в нивата на различните хормони. 

3. Те са източник на голямо удоволствие
Зърната са ерогенна зона за много жени. Изследвания, направени с ядрено-магнитен резонанс през 2011 г., показват, че когато се стимулират зърната, към мозъка се подават сигнали, които са същите като тези при стимулация на клитора и влагалището.

4. Оргазмите само при галене на зърната не са фантастика
Някои жени могат да свършат само с галене и стимулация на зърната. Техният брой обаче е малък. 

5. Понякога са три
Не е необичайно мъж или жена да се родят с три зърната. Медицината познава случаи дори със 7 зърна. Допълнителните зърна, разбира се, не са така добре оформени и не са със същия цвят. Понякога те приличат повече на бенки.

6. Ареоли като Луната
Ако по ареолите ви има грапавини, не се притеснявайте. Това са местата, където са космените фоликули, канали или мастни жлези, които произвеждат секрет. 

7. Но понякога грапавините са лоша новина
Една рядка форма на рак на гърдата, наречена болестта на Paget, може да започне с червени подутини или обриви по зърната или ареолите.  

8. Те не обичат фитнеса
Когато тренирате интензивно, грижете се и за зърната си. Те не обичат допира и триенето до груб текстил. Затова изберете подходящ спортен сутиен от мека тъкан, който няма да дразни чувствителните зърна. 

9. Кърменето може да е болезнено
Болка, напукване, кървене - това са само някои от последиците от гладното новородено, прикрепен към зърната на майка си. Но тези симптоми са само в началото на кърменето. те изчезват в мига, в който между майката и детето се установи хармония и зърната свикнат да бъдат дърпани и смукани активно. Ако все пак имате проблеми, консултирайте се с педиатър или консултант по кърмене. 

10. Допълнително мляко
Кърмещи майки често използват подплънки за зърна, защото често се случва от гърдите им да потече мляко. Провокацията може да идва от разплакало се бебе, от чийто глас млечните жлези получават сигнал за работа.

11. Предупреждения за здравето
Наблюдавайте внимателно зърната си, защото те могат да ви дадат много ясни сигнали за здравето ви. Кървав секрет от зърната например, може да сигнализира за рак на гърдата. не ги пренебрегвайте.