Всички знаем, че някои професии са по-напрегнати от други и изискват определени качества, за да можем да ги работим. Знаете ли обаче, че някои от тях са също така и достатъчно основание да се чувстваме по-нещастни от останалите, на които не се налага да се сблъскват ежедневно с толкова много стрест и неособено приятни задължения?

Разбира се, ако сте си склонни към черногледство по принцип, никоя професия няма да промени това. Но все пак на някои работни места е по-вероятно да изпаднете в депресия.

Ето кои са те:

Личен асистент в старчески дом/ грижа за деца

Хората, които се грижат за болни възрастни или деца, са подложени на 11% по-голям риск от изпадане в депресия. (Тези проценти са 13 при безработните, 7% пък е опасността като цяло, независимо с какво се занимавате).

Един типичен ден може да включва хранене, къпане и грижа за хора, които често са неспособни да покажат благодарност или, че оценяват труда ви – защото са твърде стари, твърде малки или пък просто не са свикнали на подобни отношения.

При всички случаи е стресиращо да работиш целодневно с болни хора, а в замяна - не получаваш много позитивен отклик на усилията си.

Сервитьорите

Точно след личните асистенти, грижещи се за болни, се нареждат работниците в сферата на хранителното обслужване. Сервитьорите често са зле платени, работата им е изтощителна и изпълнена с хора, които постоянно им нареждат какво да правят. И така - всеки ден.

Докато 10% от работещите като цяло са се оплакали от депресия през последната година, цели 15 от работещите в тази сфера са съобщили същото, твърдят от health.com. “Обикновено това е много неблагодарна работа. Когато хората са депресирани, е трудно да си енергичен и мотивиран, което пък се изисква от теб, ако обслужваш гладни клиенти.”

Социалните работници

Вероятно не е кой знае каква изненда, че социалните работници също влизат в тази статистика. Да се сблъскваш всеки ден с насилвани деца или семейства на ръба на много сериозни кризи,  в комбинация с всичката бюрокрация, с която ти се налага да се справяш, може да е особено стресираща и взискателна професия, която освен всичко останало - рядко приключва в 18:00.

Тъй като в задълженията на социалните работници са включени основно хора в нужда, може да ти е трудно да не жертваш много от себе си на работното си място. Хората, които трябва да са грижовни и ангажирани с чуждите проблеми, често много бързо „прегарят”.

Медицински работници

Това включва докторите, сестрите, терапевтите и всички, които дават много на другите, но без да запазват кой знае колко за себе си. Медицинските работници имат дълги, нерегулирани часове и дни, в които животът на болни хора е съвсем буквално в техните ръце.

С други думи – стресът е неописуем. Всеки ден тези хора се сблъскват с болести, травми и смърт и освен това им се налага да се оправят и със семействата на пациентите си. Това лесно може да те накара да мислиш, че светът е едно много тъжно място.

Артисти, писатели, музиканти

Тези професии носят нередовни доходи, свързани са с несигурни работни часове и понякога дори налагат изолация. Креативните хора често са с много променливо настроение и ако днес са щастливи, утре може да мислят, че в живота няма никакъв смисъл.

При мъжете най-много депресирани са работещите в тази сфера. А най-популярното заболяване при жените и мъжете, занимаващи се с интелектуален труд, е небезизвестното биполярно разстройство. Невинаги обаче депресията на трудещите се е вследствие на самата работа, често самият им лайфстайл ги тласка към проблеми със светоусещането и въпроси за мястото им в него.

Учителите

Изискванията към учителите стават все по-големи с всяка изминала година. Много от тях работят и вкъщи.

Натискът върху тях идва от няколко различни страни – очакванията на децата, родителите и училищата, които се опитват да покрият някакви стандарти. Всички тези страни имат различна представа за това какво точно трябва да прави учителят. Това може да накара всеки човек да се замисли защо изобщо се е захванал с тази работа.

Административни работници

Високи изисквания, ниски нива на контрол. Хората, които са на първа линия, поемащи заповеди от различни източници, могат да се чувстват подложени на постоянен стрес.  Дните им са непредвидими, а на всичкото отгоре може никой да не забелязва колко много усилия полагат, за да могат другите да се чувстват улеснени.

Техници/монтьори

Как бихте се чувствали ако ви търсят само, когато нещо се е развалило, объркало, прецакало? Това е, с което работниците по поддръжка се сблъскват всеки ден.

Освен това те често работят допълнително, понякога дори сезонно, нерядко се "радват" на плаващо работно време. Освен това дават нощни смени. Често са зле платени за тежка работа, която включва оправянето на чужди грешки. Доста неприятно, не мислите ли?

Финансови съветници, акаунти, счетоводители

Стрес. Стрес. Стрес. Повечето от нас не искат да се занимават дори със собствените си спестявания. Представете си да се оправяте с хилядите или дори милиони левове на други хора?

Отговорността е наистина голяма и е много възможно да се появи чувство за вина и когато някой загуби пари, вероятно финансистът е този, който отнася гневните изблици на клиента си.

Продавачите

Хората, които работят в магазините са на десето място, но причините да са в този списък не са никак маловажни.

Много от продавачите са на процент, което означава, че никога не знаят точно колко пари ще вземат следващия месец. Има несигурност на приходите, силен натиск за постигане на по-високи резултати и дълги работни часове. Да не говорим за клиентите, които могат да си изкарат нервите върху вас, без да имате каквато и да било вина. Което със сигурност не ви кара да се прибирате вкъщи с широка усмивка и позитивизъм под мишница.