Начинът на хранене оказва влияние както на физическото, така и на духовното ни здраве. Доколко издържливи физически и духом ще бъдем зависи именно от храната, която избираме да консумираме. Не е тайна, че 90% от болестите идват от храната. Колкото по-вредна е тя, толкова по-недохранени остават нашите клетки. Лишени от най-ценните за правилното им функциониране вещества, клетките постепенно започват да се изтощават, боледуват и рушат.

Аюрведа е древна наука, която дава ценни насоки за съхраняване на здравето и младостта. Буквално, в превод от санскрит, думата означава "наука за живота". В този контекст означава и наука за дълголетието. Сред най-важните концепции, залегнали в принципите на Аюрведа, е храната, и по-точно комбинирането на различните продукти.

"Храната е лекарство и лековете се съдържат нея", гласи матрата Аюрведа. По-долу ви поднасяме 10-те основни правила на тази древна система, отнасящи се към начина на хранене и откриването чрез него на правилния път към младостта и дълголетието:

#Хранете се с пресни и сезонни плодове
Гответе с пресни плодове, характерни за сезона и произведени в близост до вашето населено място. Избягвайте консервите и замразените храни.

#Зърнени и бобови храни в пропорция 2:1
На всяко хранене консумирайте зърнени или бобови храни. Те доставят на организма така необходимите му аминокиселини. Правилната пропорция е два пъти повече зърнени храни отколкото бобови.

#Не комбинирайте повече от три зеленчука на едно хранене
Пропорцията за зърнените и бобови храни се отнася с пълна сила и за зеленчуците. Т.е. консумирайте два пъти повече зеленчуци отколкото бобови храни, и толкова зеленчуци колкото зърнени продукти.

#Консумирайте прясна храна
Доизяждайте храната не по-късно от следващия ден след приготвянето й. Престоят в хладилника я лишава „прана”, енергията на хранителните вещества.
Не прекалявайте със суровите плодове и зеленчуци
Добре е, освен сурови, да ги консумирате често пъти и варени, и най-вече сутрин.

#Не гладувайте
Ако искате да направите диета, по-добре заложете на консумацията на един единствен продукт (ориз или леща например) веднъж седмично или няколко дни един след друг, в случай че се стремите към по-сериозна детоксикация. Не яжте, ако не чувствате глад – задоволете се с изпиването на чаша вода.

#Хранете се достатъчно, но без да прекалявате
Дъвчете добре всяка храна. Бавното и дълго дъвчене на храната ще подпомогне дейността на храносмилателната система, без да я натоварва излишно.

#Редовно използвайте подправки
Добавяйте ги към храната в началото на готвенето. Редовната консумация на подправки като динджифил, люти чушки, пипер и т.н. благоприятства обмяната на веществата.

#Съчетавайте 6-те вкуса на Аюрведа
Сладко (плодове, мляко, ориз, картофи...), солено (морски дарове), кисело (цитрусови плодове, кисело мляко), горчиво (спанак, зелени зеленчуци), лютиво (пипер, джинджифил, ряпа) и адстрингент (бобови храни, зеле).

#Гответе храната продължително
Бавното и продължително готвене на храната е от изключително значение за запазването на полезните хранителни вещества в нея. Топлинната обработка на тих огън няма да позволи да се промени естествената природа на хранителните съставки.