Орлов нокът (лоницера) е увивно растение, с красиви бели цветове и масивна зелена маса. Всеки, който го помирише веднъж, ще влюбва завинаги в упойващия му аромат. Градинарите обичат това растение, защото не е капризно, не изисква специална поддръжка и е много добър избор за обособяване на стени, плетове и граници между лехите. То е издържливо на студ, но въпреки това е по-разпространено в южните, по-топли части на България и в страните от Изтока. Орлов нокът обаче има и в далечен Сибир, където е разпространен ядливият му вариант и хората консумират плодовете му срещу скорбут и заболявания на очите.

Цветовете на орловия нокът са бели, оранжеви, розови или смесени. Цъфти от юни до септември и радва очите с нежната си красота. Обича влажна почва, богата на торф. Растението ще цъфти изобилно, ако расте на слънце или полусянка. Размножава се чрез резници.

Снимка: iStock

Орловият нокът е растението, което ще ви помогне да преодолеете тежкото минало. Ако сте изгубили близък човек, родител, дете, любовта на живота си;  ако сте изпуснали добра възможност за работа, за която сега съжалявате; ако сте били щастливи преди години, но в момента по-често се чувствате тъжни и нещастни, засадете в градината си орлов нокът. Цветето е свързано с основния принцип на промяната в живота на човека. Ароматът и цветовете му помагат да се преодолее засядането в миналото и меланхоличните настроения, които се случват на почти всеки човек. Според д-р Бах орловият нокът пречиства съзнанието от тежките грижи, а също така неутрализира вредните влияния на миналото и зарежда с енергия за настоящето.

От цветовете на орловия нокът се прави отвара, която успокоява, разхлажда и подобрява настроението.

Ето как:

20 г цветове от орлов нокът

5 г лимонов босилек

30 г кленов сироп (може да се замени с кафява захар или мед)

Измийте цветовете и ги сварете за 10 минути в ½ литър изворна вода.  Нарежете босилека на ситно и го добавете в отварата. Варете още 2 минути на тих огън. Прецедете. Докато е още топло, подсладете.