.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Мандарината – цитрусова екзотика у дома

| преди 5 години
Мандарината – цитрусова екзотика у дома
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Как да си отгледате мандарина в домашни условия

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosМирисът на мандарина за много от нас се отъждествява с аромата на Коледа, когато обичайно се консумират най-много от цитрусовите плодове – магазините са отрупани с цели чувалчета - комплектовани и готови за купуване. Екзотиката в аромата и лъскавите листенца на мандарината обаче провокират много домакини да отглеждат дръвчето сами у дома – дори не толкова за домашната продукция, колкото за тръпката от цитрусовата екзотика и атмосфера.

За отглеждането й ще ви трябват по-малко грижи и повече търпение

За да се сдобиете с мандарина у дома ви трябва семка. Може и от купешка мандарина да е, но гледайте да е ароматна и вкусна, за да може и плодовете й един ден да бъдат такива. Изчистете семката от плода (ако има такъв) и измийте. Засадете в нормална почва на дълбочина около 1-2 сантиметра, но не повече. Оттук насетне са ви нужни само търпение и да поддържате влажна почвата, но без да преполивате. Температурата в помещението не трябва да е по-ниска от 22-23 градуса. То трябва да е слънчево и проветриво.

За да покълне семката са й нужни поне 3-4 седмици

Когато това се случи, средната температура в помещението може да е по-ниска до 15 градуса, но стаята задължително трябва да е слънчева. През зимата поливането трябва да става само когато почвата е почти суха, а през лятото – по-често. Гледайте водата да е със стайна температура. През лятото и торенето трябва да е по-обилно.

През лятото можете да изнесете дръвчето на открито

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Тъй като мандарините по принцип не са стайни растения, а субтропични вечнозелени дръвчета, те обичат топлото, а когато навън времето се затопли, спокойно можете да изнесете на подходящо място – може да е на пряка слънчева светлина, но задължително да е на завет. Особено, ако дръвчето е още крехко.

Търпение трябва да проявите точно в този момент

защото посадените чрез семка мандарини започват да дават плодове след шестата година. В нормални субтропични условия на открито мандарините израстват на височина до около 10 метра, но в стайни условия те ще достигнат не повече от метър и половина. През периода, в който вашето дръвче ще расте, но няма да дава плодове, може просто да му се радвате – листата му са гладки и бляскави, а цветът е маслено зелен.

Коментар:
Изпрати
коментари: 1
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?