.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Лъжекипарисът не лъже

LadyZone.bg | преди 3 години
лъжекипарис
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos
След като отмине студът и почвата се размрази, може да го посадите в градината и да го отглеждате там

Има Димитър, има и Лъже-Димитър. Има кипарис има и Лъжекипарис. Семейството на Лъжекипарисите е голямо. Лавзоновите лъжекипариси са красиви иглолистни растения, които пък, от своя страна, имат няколко подвида. 

Лавзоновият лъжекипарис Елводи е много разпространен вид. Около коледните и новогодишните празници растението масово се появява в малки саксии в магазинните мрежи.

Откъде идва името лъжекипарис?

Лъжекипарисът изключително много прилича на далечния си братовчед обикновения кипарис, който е декоративно дърво, с право стъбло с диаметър до 60 cm и тясно пирамидална до цилиндрична или разперена корона. Преди около 200 години дори неправилно са ги категоризирани в едно семейство. Именно заради тази прилика Елводи е в семейството на Лъжекипарисите.

Елводи е разпространен в тихоокеанската част на Северна Америка, на височина до 500 м. Формата на короната му е пирамидална, източена нагоре, като кипариса. Игличките му са малки, меки и с синьо-зелен матов цвят. Тук идва и първата разлика с обикновения кипарис. Неговият цвят е маслено зелен. Разбира се, разликите не спират дотук. Шишарките на кипарисите узряват за 2 години, а тези на лъжекипарисите - за една. Елводи може да преживее лошите атмосферни условия през зимата, характерни за България. Ето защо ако някой ви е подарил такъв лъжекипарис на празниците, след като отмине студът и почвата се размрази, спокойно може да го посадите в градината и да го отглеждате там.

Грижи за посадения лъжекипарис Елводи

конифер

Той е от лесните за отглеждане видове, но имайте предвид, че расте бавно. Обича влажна, добре дренирана и плодородна почва. Изберете му място с шарена сянка. Елводи обича се радва на светлината и топлината на лъчите, но като цяло предпочита по-хладните места. Устойчив е на студ и може да издържи до -25 градуса през зимата. Шишарките му ще узреят след първата година, през септември месец. Те са дребни, полусферични.

С няколко такива растения може да направите красива ограда на двора си или да посадите едно и да се радвате на височината и сянката, която ще ви прави през лятото.

След новогодишните празници, растенията могат да бъдат намерени в големите търговски вериги с намалена цена - до 3 лв. за саксия. 


 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?