Мисъл на деня

Победата за мен е да не се предаваш, да поемеш ...

 
 

Лъжекипарисът не лъже

След като отмине студът и почвата се размрази, може да го посадите в градината и да го отглеждате там
  • 8537
  • 0
  • 0
    1
лъжекипарис
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos

Има Димитър, има и Лъже-Димитър. Има кипарис има и Лъжекипарис. Семейството на Лъжекипарисите е голямо. Лавзоновите лъжекипариси са красиви иглолистни растения, които пък, от своя страна, имат няколко подвида. 

Лавзоновият лъжекипарис Елводи е много разпространен вид. Около коледните и новогодишните празници растението масово се появява в малки саксии в магазинните мрежи.

Откъде идва името лъжекипарис?

Лъжекипарисът изключително много прилича на далечния си братовчед обикновения кипарис, който е декоративно дърво, с право стъбло с диаметър до 60 cm и тясно пирамидална до цилиндрична или разперена корона. Преди около 200 години дори неправилно са ги категоризирани в едно семейство. Именно заради тази прилика Елводи е в семейството на Лъжекипарисите.

Елводи е разпространен в тихоокеанската част на Северна Америка, на височина до 500 м. Формата на короната му е пирамидална, източена нагоре, като кипариса. Игличките му са малки, меки и с синьо-зелен матов цвят. Тук идва и първата разлика с обикновения кипарис. Неговият цвят е маслено зелен. Разбира се, разликите не спират дотук. Шишарките на кипарисите узряват за 2 години, а тези на лъжекипарисите - за една. Елводи може да преживее лошите атмосферни условия през зимата, характерни за България. Ето защо ако някой ви е подарил такъв лъжекипарис на празниците, след като отмине студът и почвата се размрази, спокойно може да го посадите в градината и да го отглеждате там.

Грижи за посадения лъжекипарис Елводи

конифер

Той е от лесните за отглеждане видове, но имайте предвид, че расте бавно. Обича влажна, добре дренирана и плодородна почва. Изберете му място с шарена сянка. Елводи обича се радва на светлината и топлината на лъчите, но като цяло предпочита по-хладните места. Устойчив е на студ и може да издържи до -25 градуса през зимата. Шишарките му ще узреят след първата година, през септември месец. Те са дребни, полусферични.

С няколко такива растения може да направите красива ограда на двора си или да посадите едно и да се радвате на височината и сянката, която ще ви прави през лятото.

След новогодишните празници, растенията могат да бъдат намерени в големите търговски вериги с намалена цена - до 3 лв. за саксия. 


 

коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Изпрати
 
 
 
Хороскоп
  • Овен
    aries Близките ви и любимите ви хора не са съгласни да ви подкрепят в рискованите начинания, които са ви обсебили до степен да не разсъждавате с разума си. Отдалечили сте се и заради ината си не сте готови ...

Топ предложения