Сатенът е тъкан, която се характеризира с бляскава лицева част и матова задна. Специфичната техника на сплитане е подходяща, когато се използват дълги нишки коприна, полиестер или найлон. Именно от тази техника идва и всеизвестната гладкост на тъканта.

По-прохладно е
Допирът със сатенените чаршафи създава приятно усещане на гладкост. Дори и най-финият памук не може да бъде толкова гладък, като сатена. Копринените нишки не задържат топлината, което  прави сатенените чаршафи добър избор за горещото лято. По тази причина много хора предпочитат хладни сатенени чаршафи през лятото и памучни през зимата.

Без гънки
От горещината през лятото, често ни се случва да спим неспокойно и да се въртим. В този случай върху памучните чаршафи бързо се образуват гънки. Това няма не се получава със сатенените.

Хигиенично е
Заради структурата на сатена, сатенените чаршафи не поемат и не задържат влага. С оглед потенето при високи температури, те са по-хигиеничният избор през лятото.

Против бръчки  и рошава коса
Съпротивлението при триене между сатенената калъфка и кожата/косата ви е намалено до минимум. Това означава превенция срещу бръчките и коса, която на сутринта не е рошава, ако спите в сатенени чаршафи.


Романтично е
Лятото е време за релакс и повече страст. Цялата спалня се преобразява, ако върху нея застелете сатен. Изглежда по-елегантна и предразполага да развихрите въображението си.