Църквата отбелязва Възнесение Господне, известно още като Спасовден. Имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Денят е и празник на хлебари и сладкари. Честито! Празникът е подвижен и през 2021 година е на 10 юни.  

Според християнските вярвания, след възкресението си, Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение. На 40-ия ден, в подножието на Елеонската планина до Йерусалим, се въздигнал в небесата. С неговото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

Те ти, булка, Спасовден!



Тази известна реплика, често се използва от българите. Но не много от нас знаят от къде идва тя. Според една българска народна приказка 40 дни цяло село издирвало младоженец, достатъчно надарен за една от момите. След като се намерили, попът ги венчал. Изненадващо обаче самият свещеник се натъкнал на огромната мъжественост на жениха, след което възкликнал "Те ти, булка, Спасовден!".

Изразът се употребява, когато човек се е спасил от някаква опасност или преминал е през голямо премеждие.

На полето с овчаря

Според народното поверие, в нощта срещу Спасовден всяка безплодна жена може да зачене. Трябва само да прекара нощта на открито, в тревата, в която расте билката росен (самодивско цвете). До тях трябва да е някой, с когото нямат кръвна връзка – най-често овчар или мъж от друго село. Какво се случва през нощта не е ясно, но едно е сигурно - не се счита за изневяра! 

Снимка: istockphoto.com

Традициите

По традиция жените отиват рано сутринта на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на "оня свят".

Поверие за богатство на Спасовден

Ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна.