.
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо българите казват „Те ти, булка, Спасовден“?

| преди 47 седмици
Българка в носия

На 25 май църквата отбелязва Възнесение Господне, известно още като Спасовден. Имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Денят е и празник на хлебари и сладкари. Честито!

Според християнските вярвания, след възкресението си, Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение. На 40-ия ден, в подножието на Елеонската планина до Йерусалим, се въздигнал в небесата. С неговото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

Те ти, булка, Спасовден!

Българка в носияТази известна реплика, често се използва от българите. Но не много от нас знаят от къде идва тя. Според една българска народна приказка 40 дни цяло село издирвало младоженец, достатъчно надарен за една от жените. След като се намерили, попът ги венчал. изненадващо обаче той самият се натъкнал на огромната мъжественост на жениха. След като слязъл от гигантския орган, свещеникът възкликнал "Те ти, булка, Спасовден!". Изразът се употребява, когато човек се е спасил от някаква опасност или преминал е през голямо премеждие.

На полето с овчаря

Според народното поверие, в нощта срещу Спасовден всяка безплодна жена може да зачене. Трябва само да прекара нощта на открито, в тревата, вкоято расте билката росен (самодивско цвете). До тях трябва да е някой, с когото нямат кръвна връзка – най-често овчар или мъж от друго село. Какво се случва през нощта не е ясно, но едно е сигурно - не се счита за изневяра! 

Дали ще сме богати?

Ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна. 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пролетното почистване е?