Мисъл на деня

Уменията могат да бъдат усвоени. Характера ...

 
 

Заха Хадид - АРХИТЕКТура без граници

Заха Хадид е една от най-влиятелните личности в съвременната архитектура и най-известната жена архитект
  • 2905
  • 0
  • 2
    0
заха хадид
Снимки: GettyImages/Guliver Photos

Заха Хадид е една от най-влиятелните личности в съвременната архитектура и най-известната жена архитект. Освен, че е от смесен иракско-британски произход, по-интересното за Заха е, че е първата жена, спечелила престижната награда за архитектура Прицкер през 2004 година, както и две поредни години британската „Стърлинг” (през 2010 и 2011 година) за постижения в същата област.

zaha hadid

Учи математика в американксия университет в Бейрут. Семейството й напуска Ирак, когато на власт идва Саддам Хюсейн. През 1972 година Заха се премества в Лондон, където е приета да учи архитектура. През 1980 година отваря свой собствен офис, който се отличава със своето новаторство в областта на архитектурата, градоустройството и интериорния дизайн. Името на Заха стои в основите на много проекти по цял свят в едни от съвременните мегаполиси – Пекин, Лондон, Мадрид, Копенхаген и в още над 40 страни.

Предлагаме ви 10 правила на на Заха Хадид за архитектура и дизайн:

"Архитектурата наистина означава да се чувстваш добре. Мисля, че хората искат да се чувстват добре в едно пространство … От една страна заради чувството, че това е техният подслон, и от друга - заради удоволствието."

"За една жена да се хвърли сама в света на архитектурата все още е много, много трудно. Това още се счита за мъжка територия."

заха хадид


Новият център за раковоболни към болница "Виктория" в градчето Къркалди, Шотландия, който също е проектиран от Заха Хадид

"Има цели 360 градуса. Тогава защо се придържаме само към един?"

"Едно от нещата, за които съм сигурна е, че можем да доставим повече вдъхновение и предизвикателства в живота на хората. Ние искаме те да са в състояние да прегърнат неочакваното."

"Напоследък се виждат повече сигурни в себе си и уважавани жени архитекти. Това не означава, че е лесно. Понякога трудностите са неразбираеми. В практиката си аз все още изпитвам някакъв вид съпротива, но смятам, че това ме поддържа съсредоточена."

заха хадид


Инсталация за Contemporary Art (съвременно изкуство) отново проектирана от Заха (изглед отвън)

"Наистина вярвам в идеята за бъдещето."

"Не сте задължени да гледате на пространството по един определен начин. Наистина може да се развихрите наоколо."

"Не винаги трябва да показваме изкуството в т.нар. бяла кутия. Можеш да постигнеш сложност в рамките на дадена изложба, което всъщност ще е уважение към изкуството."

"Красотата на пейзажа се криеше в пясъка, водата, сградите и хората, които някак си взаимодействаха помежду си (едно от ранните вдъхновения на Заха от нейното детство, когато е живяла в Южен Ирак)."

заха хадид


Инсталация за Contemporary Art (съвременно изкуство) отново проектирана от Заха (изглед отвътре)

"За архитектурата днес е недостатъчно просто да прилагаме типологията на съществуващите сгради. Вместо това архитектите трябва да разгледат внимателно цялата област с нов поглед при разпределение на пространството."

коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Изпрати
 
 
 
Хороскоп
  • Овен
    aries В личен план не е изключена нова романтична връзка, която може да ви създаде проблеми и да не успеете да се освободите от нея, ако сте семейни. Сексуалните контакти с малко познати партньори са ...

Топ предложения