Вече ви запознахме с арх. Боряна Грънчарова. Представихме на вниманието ви нейните професионални съвети около обзавеждането на дома и спецификите на интериорния дизайн на помещения като антрето, дневната и кухнята. Време е да се докоснем или направо да се потопим в прелестите на едно друго любимо място, предназначено за отмора, освежаване и релакс – банята. Всичко за нея – от актуалните тенденции през най-екстравагантните иновации до Фън Шуй, четете в следващото интервю

Да започнем с актуалните тенденции в интериора на банята.
Няколко са. Преди всичко концепцията за „отворената” баня навлиза във все повече домове - тя е приобщена към пространството на спалнята. За тази цел се използват леки стъклени прегради или паравани между двете помещения, а не плътни стени. Отделя се единствено тоалетната. За повече уединение може да поставим щори или матирано стъкло. Подобна е идеята и за баните, които предоставят красива природна гледка, видима през големи витрини – море, планина или цветна градина. Това визуално създава чувство за повече простор, необятност и връзка с природата.

Снимка: Thinkstock


Друга тенденция са свободностоящите вани, чието разположение носи усещане за релакс като в спа-център. Също така все по-масово се налагат и големите стъклени душ-кабини, които създават несравним комфорт /особено ако са с гледка/. Нека да отбележим и друга важна насока – прилагането на все по-нови технологии при това с екологична насоченост. Смесителите са вече с водо- и енергоспестяващи характеристики, съвременната тоалетна е така направена, че да спестява вода и др. 

Друга отличаваща се тенденция в интериора на банята, валидна и за другите помещения, е стремежът към минимализма при мебелите и санитарната керамика.

Разнообразието се постига с различни декоративни акценти.

Снимка: Thinkstock

Как да спечелим пространство в малката баня?
Вече се предлагат доста компактни керамични изделия и мебели, които съчетават висока функционалност и естетика, тъй като много от съвременните бани действително са малки. За да спечелим допълнително пространство е редно да изграждаме банята във височина – да поставим по стените тънки шкафчета, етажерки или кокетни кошници, в които да събираме и подреждаме всичко необходимо. Вместо душ-кабина, по-добре е да отделим душ пространството със стъклен параван /стационарен или подвижен/, както и практично решение е със завеса. Дребните геометрични и флорални мотиви на светъл фон също са подходящи в този случай, а същевременно са свежи и актуални.

Снимка: 3D Снимка: арх. Боряна Грънчарова

Как да обзаведем голяма баня, за повече уют?
Първото, което ми хрумва, е да се опитаме да отделим няколко функционални зони в общото пространство посредством леки прегради или мебели. Например към мивката /или мивките/ може да има тоалетка със стол за дамите и тази зона да се отдели от другите с красив и полезен шкаф, параван или растения, ако влиза естествена светлина. Пред душ-кабината може да разположите шезлонг с малка масичка, особено ако душът е в съчетание с парна баня. Около ваната е хубаво да има място за поставяне на ароматни свещи, напитки и въобще възможност за създаване на релаксираща атмосфера. При някои просторни бани с големи прозорци е удачно да има кът за сядане и отмора. В една наистина обширна баня е напълно възможно да използваме тъмни цветове и приглушено осветление и това ще я направи несравнимо изискана.

Снимка: Thinkstock

Какво е термостатичен смесител и какви са предимствата на термостатните батерии?
Главното предимство на термостатичните смесители е, че поддържат температурата на водата постоянна. Такава, каквато сме задали. В най-разпространения вариант с единия кран се регулира температурата, а с другия – дебита на водата, което е много удобно и приятно. При някои от тези смесители има разграфяване с градуси по Целзий. Доста елегантно стоят моделите за душ или вана с една или две ръкохватки, които са предназначени за вграждане в стената.

Душът – актуални тенденции?
Душовете, всички сме забелязали, стават все по-технологични. Използват се вече хидромасажни душ панели с различни функции и с масажни дюзи, стъклени полици, големи душ пити, с подвижен душ и т.н. Все повече навлизат и хидромасажните душ кабини с вградено радио, телефон и ефектно осветление; някои имат функция на сауна или парна баня.

От какъв материал трябва да бъдат шкафчетата в банята, така че те да издържат възможно най-дълго време на амортизиращото влияние на влагата и водата в помещението?
Най-честият вариант е те да са от PVC, да са водоустойчиви или от влагоустойчив MDF с различни покрития /те не бива да се обливат директно с вода/. При по-луксозните изпълнения се използва специално обработено дърво, мрамор, гранит или стъкло.

Сигурна съм, че на читателите ни би било любопитно да научат за последните най-екстравагантни идеи в дизайна на банята?
Има примери за прозрачни мивки и вани; за оцветени с флорални мотиви керамични елементи; за доста необичайни мивки с дъно-аквариум или с форма на раковина. Модерната насока е свързана с високите технологии като например системата против конденз при огледалата, LED осветление, Bluetooth система за озвучаване в огледалата и т.н.

Снимка: Thinkstock

И за финал, как да си осигурим комфорт, удобства и благополучие с малко Фън Шуй в банята?
В традицията на Фън Шуй банята има негативна конотация, защото енергията /и богатството - водата символизира парите/ се губи така, както водата изтича по тръбите на канализацията. Ето защо всички учители съветват вратата на банята или тоалетната да се държи затворена, а особено важно е капакът на тоалетната чиния да е винаги свален. Не е добре, когато банята се намира в края на дълъг коридор, защото това създава отрицателна енергия право към нея. Също никак не е хубаво, когато санитарното помещение е точно срещу входната врата. В тези случаи би било благоприятно да се постави огледало от външната страна на вратата, за да накараме банята символично "да изчезне".
Не трябва да се допускат течащи кранове, неприятни миризми и други подобни неща, които създават отрицателна Ци, оказваща негативно влияние върху благополучието на семейството. Тъй като равновесието между петте елемента е основно условие от това изкуство /а в банята има твърде много вода/ хубаво би било да добавим земен елемент в банята. Това може да са цветове от жълто-кафявата гама, които ще въведете чрез част от плочките, хавлиените кърпи или малко килимче, както и други аксесоари в златисто.

Снимка: Thinkstock