Сигурно на всички ни се е случвало поне веднъж да изкипим млякото. Миризмата му е неприятна и силна. Усеща се не само на мястото на произшествието, но бързо се разнася из всички стаи на жилището. За да предотвратите това, бързо покрийте изкипялото по печката с хартия или влажна кърпа, напръскана с оцет.

Друга силна кухненска миризма се носи, когато готвим зеле. На фурна или варено, колкото е вкусно, толкова е и ароматно. Миризмата може да продължи да се усеща дори след като проветрите усърдно. За да предотвратите това, поставете в тенджерата, в която готвите, средата на една филия хляб. Ако се притеснявате, че това ще промени вкуса на храната ви, има и друг вариант - поставете влажна кърпа с няколко капки оцет на нея под капака на тенджерата.

Ако миризмата на лук се усеща, въпреки че многократно сте мили кухненския си нож, ще я премахнете като го натъркате със затоплена сол и го изплакнете обилно с вода.

лук

Рибната миризма от вилиците и лъжиците пък ще отстраните като ги натъркате с лимонова кора.

Ако сте загорили мазнина при пържене, ще премахнете неприятния аромат като първо разтопите мазнината, а след това към нея добавите половин картоф, нарязан на филийки. Бъркайте около 10 минути на котлона, а след това измийте добре.

Миризмата на чесън от ръцете си ще премахнете като сипете в дланите си една супена лъжица сол и я разнесете навсякъде. Движенията са все едно се миете със сапун.

чесън

За да отстраните миризмата на пържена риба от кухнята, разтопете в съд на котлона една бучка захар. Ароматът на карамел ще неутрализира животинската миризма.

Всякакви миризми от дома си може да премахнете като запалите върху метална повърхност плодове от хвойна.