Сварените раци са едно от ястията, за които се изискват малко сила и малко сръчност, за да се консумират. Другият вариант е да ги хапвате у дома, където никой няма да се учуди какво правите, дори то да е най-странния начин да се докопате до скритото вкусно месо.

рак и инструменти

Какво от морския рак се яде?


Вкусното рачешко месо се намира в щипките и краката на рака и под черупката му. Някои хора консумират единствено и само месото, което е бяло. Под черупката обаче то може да е леко кафяво. Това не означава, че не е вкусно – напротив.

Как се яде?

Първо отчупете краката и щипките от тялото. Става като обърнете рака по гръб, с едната ръка хванете тялото му, а другата крайника и завъртите. Щипките на добре сварения рак се откъсват лесно. Следващата стъпка е да ги строшите с металната щипка за раци. Като форма и принцип на действие тя прилича на орехотрошачка. Поставете рачешката щипка между металните зъбци и стиснете.

щипка

За да измъкнете месото, трябва да използвате специалната виличка за раци. Тя е дълга и само с два тесни зъбци, така че да може да измъкне месото от най-тесните кътчета на щипките.
Месото от краката може просто да изсмучете. При морските раци то не е в голямо количество и не са ви нужни допълнителни инструменти за това място.

вилица

С чук или отново с клещите трябва да строшите черупката на тялото на рака. Обикновено тя е доста твърда. Не се притеснявайте да смучете и ровичката, за да се докопате до вкусното месо. Етикетът пти ядене на раци и омари го позволява.

Полезно ли е рачешкото месо?

В 100 г месо от раци се съдържат 65% от ежедневната доза селен, от която има нужда тялото ни. Рачешкото месо е богато на йод, желязо и магнезий. За сметка на това не съдържа  холестерол, затова спокойно може да си позволите да прекалите – стига да имате достатъчно търпение.