Сигурно вече сте чували за фино смления зелен чай Матча, чието име буквално преведено от японски означава "чай на прах", а в Страната на изгряващото слънце будистките дзен монаси го пият от хилядолетия преди медитация за ободряване на ума.

Матча се произвежда чрез засенчване на зеления чай преди беритбата, за да могат в листенцата се натрупат големи количества хлорофил и в пъти повече полезни съставки (антиоксиданти, аминокиселини, фибри, катехини, л-теанин) от обикновения зелен чай.

Набраните чаени листа се смилат ръчно с черни гранитни камъни до фина пудра със смарагдов цвят, като консумирането им по този начин помага на човешкия организъм да извлече от тях максимума хранителните вещества. Крайният резултат - повишен метаболизъм, имунитет и общ тонус.

Снимка: iStock

Необходими съставки за ободряваща чаша студен чай от Матча:

1 с.л. зелен чай на прах Матча

1 лайм

1 ч.ч. прясна вода

1 с.л. натурален пчелен мед

1 стрък мента

кубчета лед

Приготвяне:

Разтворете в стъклен буркан с дървена лъжица зеления чай с вода до получаване на хомогенна смес, след което добре разбъркайте с добавения сок от лайм и пчелен мед. Поставете стръкчета мента и кубчета лед в стъклена чаша, след което залейте догоре с получената течност. Украсявате с резенче лимон, слагате сламка и сте говори да се насладите на свежата и ободряваща напитка!