Спалнята е единствената стая във вашия дом, където трябва да се чувствате, както в никоя друга. Тя ви дава повечето неща, от които се нуждаете за да започнете новия ден: релаксация, спокойствие и уют. А ако чувствате, че тя е прекалено малка и по някакъв начин се задушавате в нея? Тогава трябва да помислите за нови идеи за декориране и организиране на пространството на вашия малък храм. Ето какво предлагаме ние:

1. Отървете се от бъркотията.

Изхвърлете всички непотребни неща. Ама наистина всички. Мебелите, които не се използват в спалнята можете да преместите в друга стая, където ще бъдат по-полезни. Отървете се от дрехите в гардероба, които не обличате, премахнете и нощните шкафчета, защото те не са на мода вече.

2. Купете мебели, които ще увеличат  пространството.

Да излезеш на шопинг без да имаш идея какво точно търсиш е цяло предизвикателство. Ако имате малка спалня просто измерете с какво пространство разполагате. При покупката имайте предвид, че извитите мебели заемат повече място.

3. Определете декора спрямо размера на леглото.

Нека леглото е отправната точка тук. Ако имате голямо легло в малка стая, със сигурност ще се чувствате некомфортно.  Затова ще трябва да направите малък компромис с размера му.     Вземете по-малко легло, след което съобразете пропорциите  на нощната лампа и останалата декорация с неговия размер.

4. Изберете светъл цвят за тавана.

Светлите цветове на тавана създават илюзията за повече пространство. Ако пребоядисвате спалнята направо можете да изберете бяло за тавана. Ще видите колко по-светла и просторна ще изглежда спалнята.

5. Направете кът за четене.

Разбирането за това да имаш малка спалня е, че в нея можеш само да спиш и да се преобличаш. Това не е така, или поне няма да бъде ако добавите един стол и лампа. Така ще си направите кът, в който ще можете да правите още нещо освен горе изброените – да четете.

6. Изберете мебели с мултифункционално приложение.

Един от най-бързите начини да направите спалнята да изглежда малка е да сложите прекалено големи мебели. Изберете например шкаф, който можете да използвате за гардероб и поставка за телевизор едновременно.

7. Креативни идеи.
Ако имате библиотека в спалнята ще е най-удобно да поставите играчките на децата около самите книги, наредени на лавицата (пред тях, до тях или върху тях). Там може да сложите и някои ваши вещи, на които не можете да намерите място другаде. Това е и малка идея за декорация.

8. С или без телевизор?

Това е предимно въпрос на лични предпочитания. Ако решите да поставите телевизор в спалнята, тогава изберете някой от новите модели с плоски екрани, за да си спестите място.

9. Цветът на стените.

Тъмните цветове в малка стая могат да я направят, като пещера. Ако все пак предпочитате тъмните цветове, използвайте ги предимно в аксесоари, като възглавници и покривки на леглото. Стените боядисайте в светли и натурални цветове за повече релаксация.

10. Превърнете някоя от мебелите в акцент.
Ако не харесвате леглото, на което спите, но пък имате чудесен античен шкаф, то тогава акцентирайте именно там. Сложете една цветна ваза върху него. Така ще отклоните вниманието от малкото пространство във вашата спалня.

Малката спалня може да е истински неприятно предизвикателство за вас. Но също би могла да се превърне във вашето уникално място за почивка, релаксация, сън, четене и много други неща, които вие пожелаете.