Солта неизменно присъства в нашето ежедневие – без нея ястията никога не стават толкова вкусни. Народните поверия сочат подправката за една от най важните в дома – къща без сол не е къща. Хората вярват, че в един дом солта никога не трябва да свършва напълно – винаги трябва да останат няколко малки кристалчета, тъй като в противен случай къщата е обречена да няма успех и да я сполетят болести.

Пожелаваме ви солта  във вашия дом никога да не свършва, а пък, ако ви се намира и малко повече от нея, то вижте какви рационални приложения можете да й намерите – в кухнята, за здраве и на двора.

 

В кухнята


1. За да разберете дали яйцето е прясно – разтворете две супени лъжици сол в купа с вода и поставете яйцето вътре. Прясното яйце ще потъне, а старото ще изплува.Снимка: Thinkstock/Guliver Photos2. За да предпазите обелените плодове от потъмняване – потопете ги за малко в леко подсолена вода, за да запазите свеж цвета им за по-дълго.
3. За да премахнете по-лесно ядките от черупката на орехите – оставете орехите за няколко часа в подсолена вода.
4. За да премахнете миризмата на ръцете от беленето на чесън и лук – направете смес от оцет и сол и започнете да търкате, изплакнете с хладка вода и малко сапун.
5. За по-бързо разбиване на белтъци и получаване на по-обемна смес – добавете щипка сол.
6. За да запазите сиренето от мухлясване – увийте го с кърпа, напоена със солена вода.
7. Ако прясното мляко изкипи на котлона или някакво друго ястие загори – поставете шепа сол върху изгореното. Това ще предотврати евентуалния дим и миризма, които ще се вдигнат след белята, а и почистването ще е по-лесно.

 

Грижи за здравето


1. За да удължите живота на четката за зъби – накиснете я в солена вода преди първата употреба.
2. За чисти зъби – смесете една част сол с две части сода за готвене. Поставете върху четката за зъби и четкайте както обикновено.
3. За свеж дъх – смесете същите части сол и сода за готвене и ги разтворете във вода, с която изплакнете устата си.
4. За проблеми с устата – ранички, афти и възпаления, изплаквайте устата си няколко пъти на ден с лек разтвор със сол.
5. За предотвратяване на отоци от ухапване от пчели – незабавно поръсете с малък слой сол. Това ще помогне не само за отока, но и ще намали болката.
6. За третиране на ухапвания от комари – направете компрес с парцалче, напоено в подсолена вода.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos7. За ексфолиране на тялото – след баня, докато кожата е все още влажна, екфолирайте със сол. Това ще я освежи и ще засили циркулацията на кръв.
8. За облекчаване на възпалено гърло – направете гаргара със солена вода, за да облекчите болките в гърлото.


В къщата и около нея


1. Против нападение от мравки – насипете сол на местата, на които мравките са си направили пътечка – по прозорците, пред вратата. Всеизвестно е, че те не обичат да се разхождат върху сол.
2. За да капе по-малко парафин от свещите – накиснете ги в силен разтвор на сол и вода. Оставете ги да постоят така за няколко часа. Изсушете ги добре. Когато ги запалите (особено ако са от продълговатите), те ще капят по красивата ви покривка по-малко.
3. За да запазите откъснатите цветя свежи за по-дълго – поставете малко сол във вазата с вода.
4. За да декорирате изкуствени цветя във ваза – случвало се е на всички стръкчетата да не искат да застанат така както бихме искали (едното стръкче стърчи наляво, а другото – надясно). Сложете на дъното на вазата сол тя е достатъчно тежка, така че да задържи дръжките на изкуствените цветя в посоката, която желаете.
5. За да спрете растежа на плевели и треви, които растат между плочките и камъните на двора – просто поръсете със сол и залейте с малко вода.
6. За да премахнете отровни и вредни растения във вашата градина – смесете солена вода и сапунена вода. Изсипете в бутилка с пулверизатор и напръскайте растенията, от които искате да се отървете, като внимавате да не засегнете останалите.
7. За лесно разтапяне на лед и сняг – поръсете сол на двора или по пътечка, която да очертава път от входната врата до улицата.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos8. За да туширате пламъци и евентуаледн силен пушек по време на приготвяне на любимото барбекю на двора – ръсете сол във всяка подобна ситуация.

И това не е всичко – очаквайте скоро продължение – как да използваме солта за почистване у дома и за премахване на петна от дрехите.