Историята на златния (жълт, голдън) ретрийвър започва във Великобритания. Английските лордове, чиято голяма страст бил ловът, създали породата през 17 век, за да задоволят собствените си нужди и желания от ползотворно и забавно хоби. Златният ретрийвър се оказал много добра порода за техните нужди. През 1913 г. английският Кенел клуб - киноложка организация, официално признава породата.

Златният ретрийвър със своята интелигентност и гальовност, е една от предпочитаните породи за домашни любимци, ловни кучета и асистенти на инвалиди и слепи.

Името на породата в научните среди е Canis lupus familiaris. Изборът на име на кучето е добре да бъде съобразен с неговия характер – Риа (обичаща водата), Уми (енергичен). Някои стопани дават име на любимците си според цвета на козината – Голди (златен), Брауни (кафяв), Хризантема (с цвят на кремава хризантема). Най-странното име, с което собственик е кръщавал своя златен ретрийвър, е Име.

Ретрийвърите са енергични и всеотдайни. Затова са предпочитани за лов, за водачи, както и за спасителни кучета. Те обожават водата. Много добри плувци са, а кадрите с мокър ретрийвър, изтръскващ с въртеливи движения водата от козината си са често използвани в реклами за кучешки храни, козметика и други артикули. За тях няма значение нито температурата на въздуха, нито тази на водата. Те скачат в езерото или реката, без да се замислят, и при 7, и при 27 градуса.

куче и дете

Златните ретрийвъри имат любов за много хора – не само за стопаните си, но и за всеки непознат, протегнал ръка да ги погали. Това ги прави много подходящи за домашни любимци на семейства с деца. Те със сигурност ще са им достоен партньор в игрите, защото трудно се изморяват, а и ще сте спокойни, че няма да проявят агресия. Именно това е причината златните ретрийвъри да не стават за кучета пазачи. Те ще се разтопят от удоволствие пред всеки, който ги гали с едната ръка, независимо, че с другата може да ограбва стопаните им.

Златните ретрийвъри са кучета смешки. Те постоянно измислят някакви лудории. Могат да превърнат в играчка най-невероятните предмети и да се забавляват с тях, както никога не сте подозирали, че е възможно. Обичат да дъвчат – но всъщност кое ли куче не обича. Все пак имайте предвид, че те са големи кучета, със здрава костна система и могат да захапят и надъвчат по-сериозно някои предмети от един пинчер например.

куче

Козината, оцветена в златисто, е отличителен белег на тези кучета. Нюансите варират от светлозлатисто до тъмнокремаво. Но тази красота изисква поддръжка, особено ако отглеждате кучето в апартамент. Козината на ретрийвъра е дълга и пада. След разходка е добре да изтриете кучето с влажна кърпа и добре да го срешите. Дългата козина трябва да се подстригва, особено по краищата, които са се влачили по земята навън. Подстригването се прави с тример, като се започва от врата и гърдите, обръща се особено внимание на опашката и козината около дупето, и за последно – лапичките.

Като говорим за хигиена – не забравяйте ушите на кучето. Ретрийвърите обожават вода, но мокрите уши могат да предизвикат различни инфекции. Затова обезателно ги подсушавайте, след като вашият клюбимец бъде изкъпан. Други здравословни проблеми, които заплашват тези красавци, са лакътна и тазобедрена дисплазия, очни болести, сърдечни заболявания, епилепсия и поведенчески проблеми.

След всички тези грижи златният ретрийвър ще ви погледне с огромните си кафяви очи и вие ще се разтопите от нежност.

ретрийвър