Учени от изследователски център за хранене на домашни любимци в университета Ливърпул, откриха, че бременните жени, които притежават куче са физически по-активни от останалите.

По време на изследването, специалистите са стигнали до заключението че чрез бързо ходене, бременните жени, които притежават кучета, увеличават с приблизително 50% възможността да постигнат препоръчваните 30 минути активност на ден. Заедно със здравословен начин на хранене, разхождането на куче може да оформи една ефективна стратегия за справяне с теглото и поддържане на добро здраве по време на  бременността.

Предишно изследване показва, че натрупването на  прекомерно тегло по време на бременността, може да увеличи риска при редица здравословни усложнения и дори да бъде причина за затлъстяване и при детето. Затова и физическата активност по време на бременност е важна част от борбата с наддаването.

„Правенето на упражнения по време на бременност може да бъде доста трудно. Има все повече доказателства, че упражнения като разходка с кучето могат да доведат до повишаване на мотивацията и ефективността. А разходката с куче е и забавна дейност с нисък риск, която може да подобри здравето както на майката, така и на детето”, коментира Д-р Сандра МакКюн, мениджър на изследователската програма в центъра WALTHAM®.

Въпреки това, изследователите откриват, че част от бременните жени, участвали  в проучването и които имат  кучета, не се ангажират с редовни упражнения. ”Това повдига важни въпроси за това как да насърчим разходките с кучето и да се уверим, че и любимците и собствениците имат полза от тази повишена активност,” добавя Д-р МакКюн.