Децата са любопитни и по начало искат да правят всичко, което правите вие. Не пропускайте възможността да ги включите като помощници в пддържането на дома. Дори им делегирайте самостоятелни отговорности. Така те чувстват своята значимост в семейството.

Нищо не е по-забавно от това да правите заедно нещата с вашите деца. Позволявайте им да чистят с вас. Това ще подпомогне изграждането на умения за работа в екип.

Докато работите заедно, разговаряйте с тях. Може естествено да обясните как да бъдат по-внимателни с електрическите уреди и кога има опасности при работа с тях. Така придобиват технически умения за бъдещия си самостоятелен живот като пораснат.

За да изградите положителна нагласа към седмичното почистване, правете почивки като предложите плодов сок или мляко с какао. Повечето деца не обичат къщната работа, но когато са били прилежни, дайте морална награда с поощрение или освободете детето от изпълнението на следваща работа, която ще свършите сами.

Гответе заедно с децата си. Те наистина се забавляват, когато ги допуснете в този процес за приготвяне на вкусотии. Ако нещо се обърка с ястието, попитайте за съвет. Да, обсъдете как да решите проблема. Точно такива деца, чието мнение е било зачитано изграждат чувство за отговорност и лидерство.

Когато са се старали, похвалете децата за добре свършената работа на вечеря пред другия родител, бабата и дядото. Това ще ги окуражи и ще запази желанието им отново да се включват в домакинската работа, а по-късно да я извършват с желание и сами.