Свикнали сме щом видим сладко малко бебе облечено в розово да считаме без дори да се усъмним, че то е момиченце. Същото е и когато видим бебе в синьо – за нас то задължително е момченце. Но винаги ли е било така? Т.е. розовото да е цветът на момичетата, а синьото - на момчетата? Отговорът със сигурност е не, въпреки, че съществуват доста теории за това кога точно двата цвята са били преписани на двата пола.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

В Древна Гърция смятали, че мъжките рожби носят щастие. Синьото, цветът на небето, където живеели боговете, се смятал за важен. Хората вярвали, че обличайки момчетата в синьо ще омилостивят и накарат боговете да ги закрилят и пазят.

Друга теория пък търси основата на двата цвята и двата пола в Древен Китай. Тогава синият цвят се намирал много трудно, докато розовата боя била широко разпространена. В синьо се обличали момчетата, когато трябвало да бъдат харесани от семейството на бъдещата му съпруга. Всичко това било с цел семейството на момчето да получи по-щедра зестра.

Други съвременни теории пък разкриват, че делението на цветовете на женски и мъжки започнало чак в средата на 19 век. До тогава и момиченцата, и момченцета до 6-годишна възраст се обличали в неутралния бял цвят. След 1940 година, когато пастелните цветове станали популярни и по-достъпни, розовото се превърнало в цвета на момиченцата, а синьото, знаете – в цвета на момченцата.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Векове назад в Европа се разказвали приказки за момиченца, които се раждали в цвета на нежната розова роза. Малко по-късно, през 19 век Ханс Кристиан Андрсен написва приказката за Малечка Палечка, която се ражда в изящно малко цвете...

Съвременни изследвания върху маймуни показват, че женските примати предпочитат топлите цветове като розово и червено. Учени стигнали до заключението, че розовото лице на новороденото бебе събужда майчинските инстинкти на маймуната.

Днес всички смятат розовото за нежен, мек и женствен цвят, а синьото за по-подходящо за момченца. Не че момичетата не се обличат в синьо и момчетата в розово...