Защото ни обичат? Защото се чувстват прекрасно, докато ги галим? Всъщност отговорът дава биоакустиката - наука за звуците, които издават животните. Може да звучи леко тривиално, но често нещата или действията, на които приписваме по-одухотворено значение, всъщност имат своето прозаично научно обяснение.

Какво представлява мъркането?

Мъркането е един от начините за невербална комуникация, които котките използват. По този начин те изразяват своето моментно състояние, нужди и желания.



Мъркане за ритъм
Мъркането е един от първите звуци, който котките възприемат и усвояват. Докато е още малко коте, което се храни от майка си, то усеща нейното мъркане, посредством трептенето на тялото й. То е още сляпо, глухо, не различава миризмите, но има усет за майка си, посредством тези звуци. Те му служат като вид указателни табели къде се намира храната и закрилата. Според някои котката не мърка, докато кърми. Това не е съвсем вярно. Понякога мама маца мърка в ритъм със сученето от бебетата си. Обикновено те стръвно се нахвърлят върху нея и лакомо започват да бозаят. За да им даде сигнал, че всичко е наред и че няма нужда да бързат, тя започва да мърка.

Мъркане от удоволствие
Котките управляват гласните си връзки, свиват и разпускат ларинкса и диафрагмените мускули. Звуците, които издават, са между 25 и 150 Hz. Мъркането не коства никакви усилия на котката, затова, за разлика от човека, за нея не е проблем да мърка, докато диша..
Котката започва усилено да мърка, когато я галите или храните, което й доставя неимоверно удоволствие. Едновременно със звуците, тя започва да "меси" с лапички – във въздуха, върху някаква тъкан или върху вас самите.

Мъркане заради полов нагон
Друг вид мъркане е това по време на размножителния период. То няма нищо общо с приглушения и гальовен звук. Тогава се превръща в гърлено, звучно и протяжно „пеене” , което се нарича още котешка серенада. Именно този звук трябва да бъде чут от противоположния пол.

Мъркане от страх
Котките мъркат и когато се чувстват стресирани или наранени. Този звук доста се различава от останалите два случая. Може да го чуете, когато слагате котката в пътната й чанта, за да я заведете при ветеринаря.



Мъркането като лечение
Някои учени смятат, че мъркането на котката има силата да лекува, така както лекува ултразвукът. То има оздравително и успокоително действие. Счита се, че мъркането облекчава дисплазия и остеопороза.