Много родители се чудят с какво да се занимава детето, докато те приготвят обяда или вечерята. Най-честият отговор на този въпрос е пуснатият телевизор с детско филмче. А защо да не приобщим детето към приготвянето на храната? Малките приемат това като забавна игра, а и винаги проявяват любопитство с какво точно се занимава мама, докато е в кухнята.

Запознава се с продуктите и научава нови думи
Докато готвите заедно, разказвайте на детето за продуктите, които използвате - за вкусовете, цветовете и формите им. Това помага на детето не само да научава имената на нови елементи от ежедневието, но чува и как точно се произнасят, така че безпроблемно да ги използва в речта си в бъдеще.

Детето ще яде с по-голям апетит тази храна, в чието приготвяне е участвало
Разговорите за храната, докато я приготвяте заедно, ще подготвят психически детето и за нейната последваща консумация. Детето, което е сипвало брашното в сместа за палачинките, със сигурност ще ги хапва след това с по-голямо удоволствие.

Развива сръчността си
Кухненски съдове и пособия са като играчки за детето. За нас - майките, определено действие може да е безкрайно лесно, но за детето то все още е истинско предизвикателство. Използвайки лъжица, то развива своята координация и сръчност. По време на готвене, детето наблюдава основни физични процеси – пълнене на съд с течности, преминаване от едно агрегатно състояние в друго, смесване на консистенции и т.н.

Снимка: Thinkstock

Учи се да помага
Включвайки детето в процеса на приготвяне на храна (а защо не и в други домакински занимания), вие го учите да помага и да има добро отношение към другия. Учейки детето да помага, вие го възпитавате да бъде по-добър човек.

Любов към труда и уважение към родителите
Включвайки се лично в приготвянето храната, детето ще изгради още по-голямо уважение към труда на родителите си, които правят това почти всеки ден. Децата, на които се предоставя възможност да участват в тези битови дейности, проявяват по-голямо разбиране, когато мама е заета и изграждат свое отношение към храната. В процеса на готвене може да си говорите за ползите от плодовете и зеленчуците, вредната захар, как тя се отразява на зъбките, защо е хубаво да хапва супички и т.н.

Забавлява се
Забавлението може да е последно в този списък, но в никакъв случай не е маловажно. Напротив – използвайте всеки повод да усмихнете малкото същество. Дали това ще е заради нос, изцапан с брашно, или заради парче ябълка, изрязано с формичка на мече – няма значение.