Изборът на това, какво домашно животно да си вземем в повечето случаи е доста труден. Труден е най-вече, защото сте ангажирани по цял ден и няма кой да обръща внимание на любимеца у дома. Затова пък зайчетата се славят със своята непретенциозност при отглеждането. Оставяте ги в клетката преди да излезете и ги намирате отново там след като се приберете от работа. Те са пухкави, мили и децата ви ще ги заобичат от пръв поглед. Има обаче някои неща, които трябва да знаете за тях, преди да пристъпите към важната крачка.

Докато са малки трябва да се придържате към строго меню. В клетката им винаги трябва да има вода, сенце и специални гранули за гризачи, съобразени с възрастта им.

И така до 6-7-ия месец, когато постепенно започнете да включвате в менюто малки парчета моркови, изсушени клонки от дръвчета (най-вече плодни, като слива, череша, ябълка), но задължително изсушени. И витамини задължително. Те се продават във всеки зоомагазин.

Не давайте на домашния си любимец борови иглички и подобни модификации на вечнозелени растения!

Те се скубят на няколко месеца веднъж. Врата им се оголва почти изцяло, а това се превръща в истински ад за всички домакини.

Чистотата на къщурката им. Техният дом е клетката и много хора казват, че зайчетата миришат. Да, така е, но ако се грижите поне веднъж на 3-4 дни да почиствате къщурката им, няма да имате подобни проблеми. Самите зайчета не миришат!

Пазете кабелите! Това не е мит, защото почти всяко зайче има изключителен афинитет към гризането на кабели. След като аз самата си изпатих с мишката на лаптопа, научих моя пухчо да не го прави повече. След всяка негова проява от типа, той беше мъмрен на всеослушание. Явно си взе поука.

Трябва да знаете, че зайчетата достигат полова зрялост след 7-8-ия месец. Малко преди този момент трябва да го заведете на ветеринар за да му направят ваксинация.

Ноктите за пухковците са изключително остри, затова трябва да ги подрязвате периодично. Това става като го сложите на пода по гръб и поставите ръка върху корема му, за да не мърда. Естествено в случая трябва да имате помощник: единият държи, другият реже.

Дали да ги извеждате на разходка? Някои собственици на зайчета казват, че го правят. Ако и вие сте твърдо решени, то през цялото време трябва да следите за това какво си хапват от зелената тревичка. Някои зелении са отровни!

Ако вече сте решили да си вземете зайче, което да щъка у дома и да ви радва, трябва да знаете, че 2011 година е годината на Заека според китайския лунен календар. Той може да не е най-силният представител на хороскопа, но за сметка на това той е най-големият късметлия.