Знаете ли, че домашните имат две основни правила, които през годините никак не са се променили:

Първо правило: Никой ученик не ги обича!

Второ правило: Никой родител не може да накара детето да ги направи на сила!

Затова ви предлагаме забавни начини, чрез които да се включите в обучението на децата, да се смеете, да играете и най-вече – да прекарвате повече време заедно.

Влезте в ролята на ученик
През целия ден децата са в ролята на слушащи и изпълняващи. Ако им позволите те да застанат от другата страна, близо до черната дъска, ще осъзнаят каква отговорност е да си учител и колко е трудно. За целта естествено те ще трябва да са подготвили урока си (в случая домашното), за да могат да го преподадат на вас.

Създайте си собствени игри за по-лесно запаметяване
Процесът на запаметяване на учебния материал много често е скучен и много изморителен за децата. По подобие на английската азбука, която лесно се помни, благодарение на песничката „А, В, С…” може да създадете свои собствени песнички, стихчета или акростихчета. Освен с песни и стихове, децата лесно запомнят различни факти с помощта на картинки. Илюстрирайте определени процеси, места или хора с определени картинки.

Стимулирайте с награда
Първото правило на домашните е, че никой ученик не ги обича и никой родител не може на сила да го накара да ги напише. Всички деца обаче обичат телевизията, компютрите и видеоигрите. Обещание за повече време пред компютъра или телевизора би била сериозна мотивация за подрастващите. Други награди могат да бъдат увеличаване на джобните, обещание за подарък при определени постигнати резултати и др.

Променяйте мястото
Веднъж в седмицата (когато времето е хубаво) водете малкия немирник да пише домашните си в парка, или изнасяйте учебниците и тетрадките на терасата, балкона, в задния двор. Промяната на мястото създава различна от обичайната учебна атмосфера у дома и кара децата да мислят, че не им предстои учене, а забавления.

Набавете си цветни канцеларски пособия
С цветните кламери и книгоразделители помагайте на ученика да отбелязва важните места в учебниците и тетрадките, така че когато му потрябват, да може да ги намери лесно. В тетрадките и учебните тетрадки децата могат също да си отбелязват важни пасажи чрез цветни маркери или моливи. Ако са малки дори може да ги карате да си рисуват животни, цветя или анимационни герои в свободните полета. Това е важна част от писането на домашните, защото много от децата имат зрителна памет, а картинката определено ще ги накара да запаметят материала.

Приготвяйте вкусотии за след домашните
Не забравяйте да стимулирате малчуганите и тийнейджърите с нещо вкусно, което те обожават. Създайте рутина, че след успешното справяне с домашните следват вкуснотии и те несъзнателно всеки път ще бързат да свършат.

Знаете ли, че:

    --->  В страните, в които учениците постигат най-добри резултати, количеството на домашните давани за подготовка у дома, са най-малки. На водещи места в света по този показател е Япония. Валидна е и обратната максима - в страните, в които количествата на домашните са по-големи, учениците постигат по-ниски и незадоволителни резултати. Изследването е на двама професори от САЩ -Дейвид Бейкър и Джералд ЛеТендре.

    ---> Двама канадски адвокати, които в същото време са и родители на трима ученика спечелиха през 2009 година дело срещу писането на домашни. Те показали на обществеността, че няма доказателство, че домашните занимания извън класната стая помагат за развитието и получаването на повече знания.