Преди няколко дни, взимайки сина си от детската градина, един факт ме озадачи и породи в мен редица въпроси. Причината? Множеството пластмасови шишенца от 500 мл, прилежно наредени в кашон, поставен встрани от площадката за игри, така че всяко дете, което ожаднее, да има възможност да си вземе вода. Всяко шишенце, разбира се, бе надписано с името на детето, чието притежание е – задължително изискване на всяка детска градина.

И така, в мига, когато погледът ми попадна върху кашона с бутилки, се замислих: Тези шишета първа, втора или коя употреба са? Как се мият? Дезинфекцират ли се въпросните диспенсери. За съжаление няма как да съм свидетел на това.

Въпреки че учителките, още миналата година, ме бяха помолили да не изнасям шишето на детето си заради хигиенни съображения, аз учтиво им обясних, че вкъщи използваме машина за филтриране на вода и предпочитам синът ми да пие именно от нея. В интерес на истината ме плашеше фактът, че става дума за пластмасови галони. А сега знаех и всичките тези пластмасови шишенца, надничащи с шарените си капачета от кашона.

Да бъдем реалисти, пластмасовите шишенца, кутии, чашки и т.н. са полезни и удобни, но докога? Не случайно, още от средата на миналия век (когато влиза в употреба) до ден днешен, най-предпочитаният и преобладаващ материал за изработване на широка гама предмети за бита, в това число съдове и прибори за хранене, е именно пластмасата.
Практични, леки и нечупливи, продуктите от нея са предпочитана алтернатива пред онези от стъкло, метал и керамика. Колко от нас обаче са запознати или се интересуват от видовете пластмаса и степените на опасност, които всеки един от тях поотделно крие в себе си? Едва ли сме много. 

Честно казано, самата аз доскоро нямах никаква представа от пагубното въздействие, което някои видове пластмаса (или по-скоро тяхната продължителна употреба), може да окаже върху човешкото здраве. Като майка на малко дете обаче, живо се заинтересувах по този въпрос. Оказа се, че всички пластмасови бутилки в търговската мрежа са белязани със задължителна маркировка, която информира потребителя до каква степен съответният пластмасов продукт отделя химикали в съхраняваната в него течност, и при какви условия става това.

Да, истината е, че някои от тях са вредни за човешкия организъм, но само ако решим да ги използваме повече от един път. Кои са те и как да ги разпознаем? Лесно е, всеки вид си има обозначение, разположено на дъното на шишето. Ето какво означава всяко едно от тях:

PET (PETE) - полиетилен терафталат е най-често използвата пластмаса на света...

Видим ли тази маркировка обаче, трябва да сме наясно, че е само и единствено за еднократна употреба. При използването на шишета с такова обозначение повече от един път, рискуваме да погълнем течности, в чийто състав са отделени тежки метали с неблагоприятно въздействие върху хормоналния баланс.

PVC (V) - поливинилхлорид
Това е гъвкава и мека пластмаса, която обикновено се използва за съхраняване на растително масло. От него правят пластмасовите тръби и детайли за санитарната техника. PVC е известен с оптималната си устойчивост на преките слънчеви лъчи, поради което правят от него рамки за прозорци. Купеното в такава бутилка олио например, експертите съветват веднага да прехвърляме в съд, по-добра алтернатива – например стъкло.

HDP (HDPE) - полиетилен с висока плътност
Е, тук вече може да си отдъхнем. Това е качествена и безопасна пластмаса, която на практика не отделя никакви вредни вещества. Експертите препоръчват, ако е възможно, да купуваме вода именно в такива бутилки. HDP е твърд тип пластмаса, която най-често се използва за съхраняване на мляко.

LDPE - полиетилен с ниска плътност
Още една пластмаса, която не е опасна. Тя не отделя химически вещества във водата, която съхранява. Специалистите обаче съветват да избягваме продуктите, пакетирани в найлонови пликчета от LDPE. Според тях можем да погълнем вещества, опасни за сърцето.

PP - Полипропиленът е...

...термоустойчив и сравнително безопасен.Освен по маркировката, този тип пластмаса ще разпознаете и по белия полупрозрачен цвят. Кофичките за кисело мляко обикновено са от РР.

PS - полистирол
Полистиролът се крие в състава на чашките за кафе. Не е препоръчително обаче в такава чашка кафето или чаят да са горещи. При нагряване PS отделя опасни химически съединения.

PC (пластмаса без специални знаци)
Внимание! Това е най-опасната пластмаса. Ще го откриете както под формата на бутилки за вода, така и под облика на кутии за храна. Той отделя бисфенол А – вещество, което носи потенциален риск от нарушаване обмяната на веществата, диабет, понижаване на имунната защита и рак.

Няколко важни неща за финал...

...няколко препоръки към родителите:
• Ако все пак разполагате с поликарбонатни шишенца, в никакъв случай не ги изварявайте. Достатъчно е да ги измиете с топла вода и мек измиващ препарат за бебешки съдове.
• Огледайте внимателно за драскотини по повърхността. В случай, че забележите такива – изхвърлете шишето.
• Заменете пластмасовите детски купички и лъжички с железни или керамични.
• При възможност, залагайте на стъклото.

И нещо, което е редно всички да си припомним: И най-крехкото пластмасово изделие, като найлонова торбичка, се разгражда много бавно във времето - не по-малко от 400 години.