Признак на живата материя, основно свойство на живота е движението

Ходенето, тичането, физическата активност, динамиката във всяко едно проявление от жизнения цикъл е най-естественото и в същото време най-полезно състояние за човека.

Още, когато предците ни са били най-уязвимите същества

в йерархията на хищниците и някъде в началото на хранителната верига (т.е. в повечето случаи са били жертвата, дивеча, храната), единственият начин видът да оцелее е бил да се усъвършенстват физически. Бързото придвижване и ловкостта са били необходими за събирането на по-голямо количество храна и решаващи при избягване на опасностите.

Ето защо не ме учудва,

че моето мъниче, едва проходило, се впуска да тича. Явно у него генетично са заложени необходимостта и любовта към движението и самостоятелното изследване на околното пространство.

Когато малкият любопитко настоява да ходи,

да излезе навън, да играе, да тича дори – това е гласът на природата, естественият ход на нещата. И аз не се противопоставям независимо от напрегнатото ежедневие и липсата на свободно време. Не възпрепятствам устрема му да бъде активен, динамичен, действен според желанията и инстинктите му.

Всичко това, разбира се, го правя не само, съобразявайки се

с вътрешните потребности на детето си, а и в името на здравето му. Вслушвам се в предупрежденията на педиатрите за рисковете, които носят, особено в тази ранна крехка възраст, седенето пред телевизора, прекалено дългото застояване в кошарката с играчките, изобщо липсата на така необходимата двигателна активност. Не бих искала да ни връхлетят затлъстяване, неправилна стойка, слаби мускули, гръбначна деформация и др.

Ужасяваща например е статистиката, че в България всяко 5-то дете е с наднормено тегло.

Тук му е мястото да подчертая,

че освен здравословното влияние върху физиката на детето, активното движение оказва благотворно въздействие и върху психическото му развитие. Движейки се повече, нарастват и възможностите му да изследва и опознава явленията и заобикалящия го за него нов  свят.