Знаете ли, че бебетата щурчета се наричат нимфи и са мънички колкото зрънце ориз? А как най-лесно се различават дневните от нощните пеперуди? Всички паяци ли плетат мрежи? Отговорите на тези и още много любопитни въпроси дава най-новата книга от поредицата меденосладки енциклопедии на издателство „Егмонт България“. „Насекомите и паяците“ ще е на пазара от 23 октомври и се разпространява като вестникарско приложение на цена от 7,99 лв.

Снимки: Егмонт България


Енциклопедията е подходяща за деца в предучилищна и начална училищна възраст. Тя е с твърди корици и от 40 страници. Изпъстрена е с най-разнообразни цветни илюстрации, които ще събудят любопитството на децата и ще ги приканят да научат повече за животинското царство. Книгата ще срещне малчуганите с най-интересните насекоми и паяци. Някои от тях могат да имат твърде заплашителен вид, други – да са почти миловидни. Сред тях има както силно отровни видове, така и напълно безобидни, но едно е сигурно – срещат се навсякъде. Част от тези пълзящи обитават далечни екзотични кътчета на света, но други се спотайват в дворовете и градините ни.



Докато децата научават тези и много други факти за буболечките, компания им правят Мечо Пух и неговите приятели. Любимите герои превеждат малките читатели през всяка страница от книгата, за да им представят огромното многообразие от насекоми и паяци, живеещи в Голямата гора и извън нея.



Прасчо разказва на Пух, че мравките могат да носят товар, по-голям от тях самите. Йори се учудва колко бързо могат да летят водните кончета. Ру иска да знае всички пчели ли правят мед? Кенга му обяснява, че има много различни видове, като всички от тях пият нектар от цветята, но само медоносните произвеждат мед. А на Тигъра се пада да сподели с децата най-изумителните факти от света на насекомите и паяците. Така малчуганите ще научат, че някои стоножки могат да станат много големи. Най-едрият вид достига до 25 сантиметра! Ще се запознаят с птицекрилите пеперуди на кралица Ана, чийто размах на крилете е близо 30 сантиметра. И ще се удивят, като разберет, че пчелите разговарят помежду си с танци. Да, точно така. Специален танц уведомява другите пчели къде са вкусните цветя. Стрррахотно, нали, както би казал Тигъра!

А ако искате детето ви да се запознае с различните видове гори, не пропускайте следващото заглавия от меденосладката колекция на „Дисни Любознание“. Енциклопедията „Горите“ ще може да се открие по местата за продажба на вестници и списания от 30 октомври. Тя ще запознае децата не само с разнообразието от гори, но и с растителния и животинския свят в тях.

Спечелете рисувателна книга с Мечо Пух




Зарадвайте детето с рисувателна книга с любимите герои от Голямата гора. Участвайте в новия ни конкурс и спечелете „Опашка за Йори”. Отговорете правилно на въпроса: „Кое е любимото лакомство на Мечо Пух?” Верният отговор сме скрили в статия от рубрика Рецепти. Ще го познаете - до него има интересен символ. Писмата с верните отговори и символа изпращайте до [email protected], като не пропускате да напишете трите си имена, точен адрес и телефон за връзка. В конкурса участвате само с един верен отговор до 31 октомври 2012 година. Имената на трима печеливши ще бъдат изтеглени с жребий и публикувани тук.