В духа на днешния ден ще поговорим за това заболяване, което се среща и при котките. То разбира се не се причинява от същия вирус, виновен за СПИН при хората, а от друг - подобен на него. Веднага бързам да ви успокоя, че котешкият спин не е заразен за хора и обратното!

Котешкият СПИН се причинява от Котешкия имунодефицитен вирус FIV (Feline Immunodeficiency Virus), откъдето идва и другото наименование на заболяването. Котешкият имунодефицитен вирус е подобен на вируса на котешката левкемия (FeLV – Feline Leukemia Virus), но само по това, че и двата вируса атакуват имунната система и причиняват сходни симптоми.

Как става заразяването и има ли рискови фактори?

Основният начин на предаване на вируса е чрез ухапване, тъй като той се намира постоянно в слюнката. Рискът от заразяване с FIV е най-голям при котки, живеещи свободно и влизащи често в битки за територия, храна и т.н. От домашните котки най-рискови са некастрираните котараци излизащи свободно навън (живеещи на партерен етаж или в къща) и попадащи в схватки за женски. Вирусът на котешкия спин за разлика от HIV не се предава по полов път, а ако женска котка бъде заразена (след ухапване разбира се) тя не предава вируса на малките котнеца интраутеринно, но е възможно това да стане с кърмата.

Какви са признаците?

Първите признаци се наблюдават обикновено няколко седмици след заразяването. Времето до появата не признаците е периода, в който вирусът се размножава. Голяма част от котките преодоляват този период и навлизат в безсимпотмна фаза, която може да продължи дори няколко години.

Симптомите обикновено се развиват в 2 фази, които са разделени от продължителен период. Първата фаза е остра и би могла да се прояви с липса на апетит, висока температура, понижаване на нивото на белите кръвни клетки и увеличени лимфни възли. След като този период премине и признаците изчезнат, е възможно котката да изжглежда видимо здрава. Този период може да продължи  с години, но през това време вирусът постоянно уврежда имунната система. Признаците през втората фаза се дължат на развилия се имунен дефицит, което се проявява с голямо разнообразие от симпоми – хроничен стоматит и гингивит, хронична диария, отслабване, хронични ринити и често повтарящи се пневмонии, дерматити, цистити, нервни признаци и др.

Как се поставя диагнозата?

Клиничните признаци не са напълно достатъчни, за да се постави категорично диагнозата. За диагностициране на заболяването се използва тест, при който кръвта се изследва за наличие на FIV антитела.

Има ли лечение?

За съжаление лечение, насочено към унищожаване на вируса причинител на котешкия спин, няма. Усилията на лекаря и собствениците на болната котка трябва да бъдат насочени към предотвратяване на вторичните заболявания, разбира се доколкото е възможно, а при появата им – лечение на самите тях.

Ако имате котка болна от FIV ви съветвам да я отглеждате самостоятелно (като единствен любимец), първо защото тя би могла да зарази друга котка чрез ухапване и второ, защото здравата котка би могла да бъде източник на инфекция (макар и лека и банална за нея), която да е фатална за болната котка. Не допускайте котката да излиза от дома ви, обезпаразитявайте я редовно и не я хранете със сурово месо или риба, които биха могли да бъдат източник на паразити.

За съжаление ваксина не е разработена. Помислете дали вашата котка е в рисковата група и ако е така, сведете до минимум възможността да се зарази (кастрацията със сигурност ще ограничи котарака да излиза навън).