С фактите и описанията по-долу ще се опитам да бъда полезна на много родители, които особено силно се безспокоят за състоянието и здравето на децата си в момента, в който чуят диагнозата грип.

Грипът сам по себе си, дори и да протече не особено тежко, е опасен при бебетата поради последстивята и усложненията след изчезване на симптомите му. Ето защо адекватното му лечение е от първостепенно значение за благоприятния изход от това състояние.

•Изключително важно за всеки родител е да знае, че грипът е вирусно заболяване и не се лекува с антибиотици!

•В началото признаците му напомнят простуда, но, за разлика от обикновената настинка, грипът се развива изключително бързо.

• При него типичен симптом е високата температура (повече от 39 градуса). И бебето, също като болния възрастен, изпитва болки в ставите и мускулите. Може дори да се появи суха кашлица и липса на апетит.

• На бебетата в такава ситуация трябва да се дават съответните препарати за понижаване на температурата, разбира се, в определената от педиатъра доза! Задължително е да пият често вода. Храненето също трябва да е начесто, но в малки количества. Ако няма апетит, детето не бива да се насилва.

• След около 3 максимум до 5 дни симптомите отшумяват. Но...! Когато те изчезнат, задължително трябва да се направи контролен преглед при педиатъра и вече, той, като специалист, да прецени дали са се появили или не някакви усложнения. Макар и рядко, подобни усложнения са свързани с възпаления на бронхите, белите дробове или на сърдечния мускул. Ето защо е така необходим преглед от специалист и съответно диагностициране.

Най-важното, което, ние, като родители, трабва да знаем,

е да бъдем спокойни и да знаем, че навременната адекватна реакци е гаранция за благополучното преминаване през подобно премеждие.

И не забравяйте!

За да предпазим детето си от грип най-добрият съвет е този, който ще ни даде личният педиатър!