Вълнуващата и наситена с препятствия история на Снежанка се завръща отново на 30 юли под формата на единадесетата книга от прекрасната поредица „Приказки на глас” на „Егмонт България”.

Освен 48 пъстри страници с оригиналните илюстрации по филма на „Дисни” книгата съдържа и аудиодиск с приказката, прочетена от театралната актриса Майя Остоич. Чудесно, нали? Търсете „Снежанка и седемте джуджета” по местата за продажба на вестници и списания на цена от 7,99 лв.

А сега да се потопим в историята зад приказката...

Коя е Снежанка?

„Снежанка и седемте джуджета” е немска народна приказна, публикувана за първи път от Братя Грим през 1812 г. Тя е разпространена в най-различни варианти из цяла Европа – в някои от тях става въпрос не за джуджета, а за разбойници. В албанската версия героинята живее с 40 дракона, а в поемата на Пушкин от 1883 г. джуджетата са заменени от седем рицари.

Според 17-годишното проучване на аптекаря д-р Карлхайнц Бартелс образът на Снежанка се базира на дъщерята на баварския принц Филип Кристоф фон Ертал - Мария София Маргарета Катерина фон Ертал. Родена на 15 юни 1729 г., тя е живяла в замъка на баща си в баварското градче Лор на р. Майн, недалеч от Франкфурт. В една от залите днес всеки може да види „говорещото” огледало. Това е акустична играчка, която била модерна за времето си. И днес огледалото може да ви отговори, ако го питате коя е най-красива на света, защото е запазен и механизмът. Предполага се, че принц Филип го е подарил на втората си жена и съответно мащеха на Мария - Клаудия Елизабет фон Ертал. „Лесно е да се предположи, че детето е било нещастно с мащехата си", аргументира се Бартелс. "При това открих, че Мария почти ослепява. Навярно отровната ябълка, за която разказва приказката на Грим, е била напоена с атропин. Той се извлича от растението кучешко грозде, което расте в околността в изобилие”, добавя изследователят.

Историята на „Снежанка” претърпява най-различни интерпретации през годините. Най-новите, от миналата година, са филмовите версии – „Снежанка и Ловецът” (с Кристен Стюарт и Чарлийз Терон), и „Огледалце, огледалце” (с Лили Колинс и Джулия Робъртс). Но любима на децата си остава анимационната версия на „Дисни”

Снежанка според „Дисни”

„Снежанка и седемте джуджета” е първият пълнометражен анимационен филм на „Дисни”. Създаден е през 1937 година. Той е първият въобще пълнометражен анимационен филм от САЩ, първият, който излиза със саундтрак, а Снежанка е първата главна героиня – принцеса на „Дисни”. Днес до нея се нареждат принцесите Пепеляшка, Аврора, Ариел, Бел, Ясмина, Покахонтас, Мулан, Тиана и Рапунцел. Последна е Мерида, от анимацията „Храбро сърце”, която се присъедини към семейството на принцесите на „Дисни” на 11 май тази година на специална церемония в „Дисниленд”.

Но да се върнем на „Снежанка и седемте джуджета”. Като се отчете инфлацията, това е най-касовия анимационен филм на всички времена. Отличен е с почетен „Оскар”, като на „Дисни” връчват една статуетка с нормален размер и седем по-малки. Лентата заема първо място в класацията за десетте най-добри анимации на всички времена на Американския филмов институт. А историята от нея ще откриете в новата книга от поредицата „Приказки на глас”. Търсете „Снежанка и седемте джуджета” от вторник, 30 юли, по местата за продажба на вестници в цялата страна. Преоткрийте заедно с детето вечната приказка чрез чудесните илюстрации и аудиодиска с историята, прочетена от театралната актриса Майя Остоич.