Бременността като цяло винаги е била свързвана с позитивни емоции и чувства на щастие и радост. Колкото и разпространено да е подобно отношение обаче, истината е, че не винаги това е така. Факт е, че не са малко и жените, които изпитват депресия по време на бременността. Това състояние е по-известно като предродилна депресия. За него се говори значително по-малко в сравнение с това на следродилната депресия. Кои са основните характеристики с които следродилната депресия се проявява

# Емоционалните промени според всеки триместър

Първите 12 седмици (периода на първия триместър) обикновено биват съпътствани със значителни промени, както в настроението, така и на тялото. Чувството за дискомфорт се увеличава, зачестяват усещанията за умора и гадене, позивите за повръщане и чувствителността на гърдите. Чувствата на лошо настроение не са рядкост в този период.

Вторият триместър на бременността обикновено се отличава с по-малко бурни изяви и промени в настроението в сравнение с първия. Сутрешното гадене обикновено отшумява и отстъпва място на усещането за енергия и комфорт.  

Третият триместър може да предизвика чувства на безпокойство и тревожност от предстоящото раждане, особено ако жената е претърпяла трудно раждане преди това. През последните седмици на бременността тези тревоги и страхове могат да се увеличат.

При 10 на 100 от бременните жени негативните емоции по време на бременност могат да нараснат и дори да станат непоносими. Те са различават от обичайните емоционални промени, в случай че продължават по-дълго от две седмици и пречат на способността на бременната жена да води нормален живот в ежедневието си.

# Какви са симптомите на предродилната депресия?

Съществува широк спектър от възможни симптоми, включително:

- неспособност за концентрация и затруднено запомняне
- затруднено вземане на решения или постигане на ежедневните задачи
- тревожност и пристъпи на паника
- емоционална вцепененост
- екстремна раздразнителност
- избягване на семейството и приятелите
- проблеми със съня
- перманентна умора
- нетипична загуба на тегло или прекомерно качване на теглото
- загуба на интерес към секса
- усещане, че нищо не е приятно или забавно
- чувство за провал и за вина
- хронична тъга
- мисли за смърт или самоубийство

Други фактори също могат да допринесат за развитието на депресия по време на бременността – чувството за социална изолация, страхът от промяна, отказът на единия от родителите от детето, трудности във връзката или предшестващо психично заболяване (особено ако лекарството е било преустановено по време на бременност), проблемна бременност и т.н.

Снимка: iStock

# Какво е лечението за предродилна депресия?

В първия случай винаги се консултирайте с акушер-гинеколог или личния лекар, чиято задача е да ви помогнат да бъдете наясно с това как се чувствате. Навременната консултация със специалист сама по себе си е от изключителна полза за здравето.

Дайте на своите приятели и семейство възможността да ви бъдат подкрепа, когато говорите с тях за своите страхове и притеснения. Споделяйте всичко, което ви тежи, с партньора си, с член на семейството или с приятел, за да си осигурите тяхната подкрепа в случай на душевен дискомфорт и тъжно настроение.

Вашият лекар може да ви предложи консултация с конкретен специалист или да ви предпише антидепресанти, особено ако благосъстоянието на вас и бебето е изложено на риск. Има някои антидепресанти, които са безопасни за бременни жени.

Ако се чувствате дезориентиран или получавате пристъпи на паника, говорете незабавно с вашия лекар или акушер-гинеколог.

Депресията по време на бременност не означава, че ще имате следродилна депресия. Въпреки това при близо половината от жените, страдащи от тежка депресия по време на бременността, предродилната преминава в следродилна депресия. Това означава, че терапията по време на бременност намалява вероятността от развитието на следродилна депресия.