Абортът може да се окаже мъчително преживяване както във физически, така и в емоционален аспект. За разлика от физическата болка обаче, психическата травма изисква много повече време за възстановяване. Това не е краят. Според статистиката спонтанните аборти се срещат в 20% от всички бременности. Много жени, преди да разберат за формиращия се живот в тях, може да пометнат без да го знаят – приемайки спонтанния аборт просто като по-тежък цикъл. Затова процентът на спонтанни аборти може да бъде близо до 50%. 

#Защо се случват спонтанните аборти?

Има множество външни и вътрешни фактори, поради които една жена може да преживее спонтанен аборт, като по-голямата част от тях се дължи предимно на настъпили хромозомни аномалии в ембриона. Причината за тях може да се крие както в сперматозоидите, така и (по-често) в яйцеклетката. По-рядко спонтанните аборти се дължат на генетични дефекти, хормонални проблеми, инфекции, имунологични причини, аномалии на матката, хронични болести на майката.

#Какъв е рискът от друг спонтанен аборт, ако забременея отново?
Статистиката е успокояваща. Повече от 85% от жените, преживели спонтанен аборт, са в състояние след него отново да забременеят и да родят здрави и жизнени бебета. Това, което би могло да повлияе негативно върху последвалата бременност обаче, е прекалената тревожност. Затова след подобно неприятно преживяване, когато отново забременеете, е добре да се съсредоточите върху себе си, да се постараете да отделяте повече време за успокояващи и релаксиращи техники като медитация, йога и разходки сред природата.

#Какъв е оптималният период от време, който трябва да измине след спонтанния аборт, за да забременея отново?

Всеки случай трябва да се третира еднозначно и когато решите, че искате да опитате отново, зависи от много фактори. В случаи на моларна или извънматочна бременност пациентката може да бъде посъветвана да изчака още малко, преди да предприеме следващия опит към забременяване. Това, разбира се, не означава, че ако заченете скоро след аборт, бременността отново ще бъде неуспешна. Дори има доказателства, че зачеването в първите шест месеца след аборт действително намалява риска от спонтанен аборт. Ето защо, в повечето случаи, най-доброто решение може да бъде взето от самите вас и вашия партньор.

#Колко време отнема възстановяването на менстуалния цикъл след аборт?

Абортът е хирургическа операция и като всяка такава е съпроводен със засягане на кръвоносни съдове и кръвозагуба. След изкуственото прекъсване на бременността повърхността на матката представлява обширна рана, която, естествено, кърви, докато не спазмират всички кръвоносни съдове. Не бива да бъркаме това кървене с кървенето при мензис. Първата менструация след нормален медицински аборт (без усложнения) настъпва обикновено след около месец. Това зависи от менструалния цикъл на жената. В конкретния случай за първи ден отцикъла трябва да се счита датата на извършване на аборта. Не трябва да се забравя обаче, че овулацията може да се осъществи още на 10-11-я ден след аборта, още преди настъпването на първата менструация. Затова в този период контрацепцията е много важна. Възможно е началото на първата менструация след аборта да избърза или да закъснее. В такъв случай също трябва да се обърнете към лекаря. Късното начало на менструацията (след 45-я ден) свидетелства за прекалено дълбок кюртаж на ендометриума – чак до мускулните слоеве.

#Мога ли да забременея отново след спонтанен аборт, направен само преди няколко седмици?

С една дума, да. Както споменахме вече, периодът на овулация настъпва средно около втората седмици след аборта. При интимен контакт в този период жената би могла отново да забременее. Това обаче крие риск отново да загубите бебето, тъй като нивата на хормона на бременността може да е все още високо. Първо, трябва да се уверите, че то е напълно спаднало, като си направите тест за бременност, който показва отрицателен резултат. Ето защо, за да се увеличат шансовете за една здрава бременност, специалистите съветват да се изчака поне няколко месеца сле аборта. Също така, ако жената не е физически здрава и психически уравновесена, рискът от преживяване на нов спонтанен аборт съществува. От медицинска гледна точка, в случай че не е открита причината за аборта или не е проведено лечение, най-безопасно е да забременеете, след като са минали два или три менструални периода.

#Какво се случва, ако съм преживяла повече от един спонтанен аборт?

Явлението, при което една жена е преживяла два или три, един след друг, последователни спонтанни аборта, се нарича синдром на повтарящите се спонтанни аборти. Повечето жени правят само по един спонтанен аборт. Рискът от нов спонтанен аборт не се увеличава и е същият като при нормалните жени – около 15%. Към повторен спонтанен аборт обаче по-предразположени са жените над 35 години. Повтарящи се спонтанни аборти могат да бъдат причинени от редица фактори като: хромозомни аномалии; хормонални нарушения; физическо заболяване; синдром на яйчникова поликистоза; имунни проблеми; антифосфолипидни антитела; проблеми от страна на матката; начин на живот на жената. Ето защо компетентната намеса в случая на гинеколог е от съществено значение за откриване на причината за проблема, и за адекватното му и навременно лечение.