Когато си майка, често се случва да изпадаш в паника за несъществени особености, които всъщност  са напълно нормални за възрастта на детето. Понякога обаче тези тревоги не са напълно неоснователни.

Това се отнася за всичко – от леката кашлица, до късното проговаряне. И докато сме на темата – ясно е, че всички чакаме с трепет първата думичка на мъничето вкъщи, за да ни се прииска после малко тишина. Така или иначе – няма родител, който да не се умилява, когато чува детенцето си да бърбори сладко. Какво става обаче, ако то среща затруднения или с други думи – кога е време за логопед?

Тъй като знаем, че проблеми от подобен тип не са никак маловажни или пренебрежими, се обърнахме към специалисти – хората, стоящи зад сайта www.logopedia.bg ще са тук, за да отговарят на вашите въпроси. Ако имате такива, не се колебайте да ни пишете на адрес [email protected]

В случай, че все още се чудите дали имате повод за реални притеснения, ето няколко знака, че малко помощ няма да ви бъде излишна:     

Ако до тригодишна възраст :
-   детето не говори

Ако в предучилищна възраст детето :
- има проблем с разпознаването  на цветовете и техните имена
- не се ориентира в посоките ляво-дясно, горе-долу
- не произнася правилно, пропуска или заменя някои звукове - с, з, ц, ш, ж, ч, щ, р, л, к, г, т, д, в, ф
- се затруднява да изговаря многосрични думи - размества, пропуска или  разменя сричките в думата
- не подрежда правилно думите в изречението
- се затруднява да разказва, спазвайки последователност
- говори с дрезгав, прекалено тих или писклив глас
- заеква
- затруднява се да реже с ножичка и да подрежда пъзел (12 части).

Ако в начална училищна възраст:
- не се справя с овладяването на писането, четенето или смятането.
- проявява силен интелект, но сте забелязали дефицит на внимание (разсеяност, липса на или пък много слаба концентрация)