Повечето новородени не се нуждаят от баня всеки ден, тъй като кожата им е прекалено нежна за тази процедура, а още повече ако я правите толкова често. Достатъчно е да забършете главичката им с влажна хавлия, както и дупето.

За да разберете през колко време е подходящо да къпете малкия палавник е добре да се посъветвате с педиатър, който най-точно ще отчете индивидуалностите на вашето бебе и ще ви даде най-точен съвет.

Когато дойде време за баня пригответе предварително всички неща, които ще са ви нужни – хавлии, бебешки шампоани, пудри, олио, както и съда, в който ще къпете новороденото. Това в случай, че няма кой да ви помага. А и освен това дори таткото да е наблизо, повечето отговорности винаги лягат върху собствените ви плещи.

Първите процедури по къпането ще ви се сторят малко трудни, докато свикнете, че в ръцете държите живо съществомалко почти колкото дланта ви. Каквото и да правите не изпускайте бебето от поглед и което е по важно – от ръцете си, тъй като нанасяйки шампоан или сапун повърхността ще стане хлъзгава.

Винаги проверявайте температурата на водата, защото това може да е причина банята да не се хареса на бебето. Кожата му е чувствителна както към много топло, така и към много студено. Ако температурата е добре за вас, значи ще е добре и за малчугана. 37 градуса е температурата, която предпочитат новородените.

Не се плашете ако първите няколко пъти бебето покаже нежелание да го къпете и дори плаче. Това, както и всичко останало е ново за него, затова ще му трябва приспособителен период, който няма да трае дълго, защото бебетата обичат водата.

Преди всичко е важно да направите къпането на своето малко бебче истинско и приятно изживяване, както за вас, така и за него. А това в какво ще го къпете (леген, специално корито, в банята или под мивката) си е лично ваше решение, стига да ви е комфортно и удобно. Някои родители от страх да не се удари бебето слагат на дъното на коритото хавлиена кърпа. Ако така ще ви е по-спокойно, значи го направете.