Гимнастика за бременни - на нея са се доверили световни знаменитости като Брад Пит, Джони Деп. Не за тях разбира се, а за техните любими половинки.

Мария Шпицер 10 поредни години е национална шампионка по синхронно плуване. В bTV вече сме ви разказвали за нея - за нейния опит като инструктор по аквааеробика и ползата от този спорт.

Освен, че Мария е един от малкото инструктори по водна аеробика у нас, тя може би е единствената, която води курсове за бременни. След като приключва състезателната си кариера играе в най-големия воден цирк в света - в Дисниленд в Париж. Сега има собствена школа по водна аеробика.

Предимствата на водната аеробика, че всеки може да я практикува, даже и да не умее да плува, споделя Шпицер. Няма значение нито възрастта, нито килограмите. Водната гимнастика се играе най-вече за тонус.

Мария е категорична, че и в по-напреднала бременност няма никаква опасност нито за бебето, нито за майката.

Освен че така се осигурява най-много кислород за бебето, практиката на Мария показва, че жените, които играят водна гимнастика раждат по-лесно. Освен това възстановяването на тялото след раждане става по-бързо.

У нас освен при Мария също се провеждат курсове за водна гимнастика за бременни жени, обикновено в по-големите спа комплекси или в частни болници.  Има обаче няколко правила, които трябва да следвате:

- Първо се консултирайте с наблюдаващия ви лекар

- По възможност, басейнът за водна гимнастика за бременни трябва да се използва само от бременни жени; хигиената трябва да е безупречна

- Не тренирайте без инструктор

- Не тренирайте в неохраняеми водоеми дори и да е плитко и дори и да имате придружител

- Тренировката не трябва да надвишава 60 минути; При напреднала бременност не повече от 40 минути