Бъдете особено внимателни с разговорите за птичките и пчеличките, когато обяснявате за секс на децата. Спомнете си кога вие самата сте имали подобен разговор с майка си. Със сигурност много момичета са запаметили трайно в съзнанието си предупрежденията за нежелана бременност, колко е важно да се ползват презервативи и как трябва да изчакат, докато срещнат подходящия мъж, за да спят с него за първи път. Но колко от тях имат спомени за разговор за клитора и женското удоволствие от секса?

И в миналото, и сега женската мастурбация и оргазмът рядко са били част от разговорите в семейството. А момичетата, особено в тийнейджърска възраст, имат нужда от това. Женско удоволствие от секса често е тотално игнорирано в разговорите за секс в семейството и в училище. И именно липсата на тези разговори може да стане причина за липса и на оргазъм, когато момичето стане жена.

Когато майката учи малкото дете кои са частите на тялото му, тя показва – носле, краче, ръчичка, коремче. Гениталиите обаче си остават тема табу, особено при момичетата. А когато оставяме нещо неназовано, го омаловажаваме. Вариант на омаловажаване е и когато наричаме женските полови органи с малки, измислени имена, например шушка или чочка. Ако тези прозвища вършат работа, докато детето е съвсем малко, то в училищна възраст определено нещата трябва да се наричат с истинските им имена.

При момченцата обаче ситуацията е различна. Пенисът често се споменава в разговори, а също е обект на гордост (реплики от страна на бащата, която споменава размера, не са раздкост).

Още причина за липсата на оргазъм при някои жени:

Изпитват болка
Една трета от младите жени изпитват болка по време на секс, за разлика от пет процента от мъжете.

Не мислят за собственото си удоволствие
В една нова връзка, когато жената иска да изгради положително впечатление, тя е склонна да следва принципа - ако той е сексуално удовлетворени, тогава и аз съм сексуално удовлетворена. Мъжете използват единствено собствения си оргазъм като мерило за добър секс.