Представете си картинка: лежите си спокойно на дивана и разпускате пред телевизора, а любимецът ви се е разположил уютно до вас. Всичко е перфектно, спокойно и приятно до момента, в който Роки се събужда и небрежно се прозява. Внезапно силно неприятна миризма, наподобяваща смес от развалена храна и кофа за боклук, ви удря в лицето.

Това се случва общо взето всеки път, когато когато любимият ви четириног другар си отвори устата – когато лае, когато диша с изплезен език, когато си играете в хола....

И така, как да се справим с проблема?

Първо, нека изясним на какво се дължи лошият дъх

Причина за появата на неприятен дъх от устата на кучето/котката е натрупването на зъбна плака и зъбен камък върху зъбите. Това обикновено се получава с напредването на възрастта, но има и изключения – някои по-дребни породи кучета натрупват зъбен камък твърде рано (например йоркширскиият териер).

Процесът започва с образуване на т.нар зъбна плака. Как да я забележите? Много лесно - зъбите не са бели и блестящи, а е жълтеят в основата си. След определен период от време зъбната плака се минерализира и се превръща в зъбен камък. Тогава цветът става мръснозелен и сивкав. Натрупаният зъбен камък повдига венеца и оголва корените на зъбите. В образувалите се дупки се задържат храна косми и други „ценности”, които правят дъха още по-неустоим. Венците се възпаляват и зачервяват.

Зъбният камък е с повърхност, която позволява задържането на бактерии, което от своя страна уврежда останалите тъкани в устната кухина.

При младите кученца от дребните породи често се наблюдава задържане на млечните зъби, дори и след като постоянните са вече поникнали. Най-често това са кучешките зъби и резците. Следствието - натрупване на храна между двата зъба – млечен и постоянен. Това причинява – да, точно така - лош дъх и възпаление на венците. Обикновено не падат сами и се налага намесата на ветеринарен лекар.

Опасно ли е?

Да, опасно е, ако не се вземат мерки навреме. Натрупаният зъбен камък пречи на животното да се храни, а по време на хранене ще изпитва болка и дискомфорт.

Доста често някои от зъбите се увреждат до толкова, че се налага да бъдат извадени. Това се прави с пълна упойка, така че дори и да ви се наложи, не се тревожете.

Една сериозна инфекция в устата е способна да нанесе сериозни поражения и върху някои органи исистеми в организма на животното, най-вече, когато той е в напреднала възраст.

Можем ли да го предотвратим?

За щастие, на пазара съществува широка гама от препарати, с които можете да поддържате устната хигиена на любимеца си. Най-популярният продукт е пастата за зъби. Тя върви в компелкт с четка, използването на която често се оказва невъзможно. За това, когато кучето е още малко трябва да бъде свикнато на тази процедура. При котките е почти невъзможно да се осъществи това мероприятие.

Пастите са безопасни и не се налага изплакване на устата, кучето просто преглъща и това няма негативни ефекти върху стомаха му. Четките са два вида – такива, които се поставят на показалеца и обикновени, като човешките, но с доста по-дълги дръжки, което ги прави удобни за работа. За жалост, малко животни изтърпяват тази процедура и борбата винаги е безсмислена – вие се изнервяте, а животното се плаши.

Спрейовете са удобни за употреба, но също са свързани с отваряне на устата и пръскане. Те са разработени така, че унищожават бактериалната флора в устата, способстваща за натрупването на зъбна плака. Употребата им изисква постоянство – с едно пръсване веднъж месечно нищо няма да стане... Тоест – досадно е.

Друго средство са вид специални мини таблетки, имащи същата съставка като спрея. Те се залепват за венеца и в продължение на няколко часа „отделят” от въпросното вещество.

Най-лесният и приятен начин за поддържане на устната хигиена са т.нар дентални пръчки, стикове или кокалчета. Те са апетитни и кучето се забавлява, докато ги яде. Освен ползотворни, те са и любим десерт за кучето ви. Съдържат вещества, които свързват излишния калций в слюнката и той не се включва в зъбната плака.

Големите фирми за кучешки и котешки храни са създали такива с формула за зъбна профилактика. Ако кучето ви е от порода, предразположена да трупа зъбен камък, вероятно ветеринарният ви лекар ще ви запознае с предимствата на това да се използва подобен вид храна.

Веднъж почистен зъбният камък с времето се натрупва отново. За това е препоръчително използването на някое от изброените средства за профилактика, с цел забавяне или дори предотвратяване на процеса.