Забравете всичко онова, което си мислите, че знаете за алкохолиците. Това е заболяване, което може да засегне всеки един човек. То е свързано с поведенчески и психически разстройства, които остават скрити за нас. Има няколко издайнически признака, по които можем да преценим дали партньорът ни страда от алкохолна зависимост или не.

Зад приветливата усмивка и блещукащ поглед, всеки един от нас може да крие дълбоки рани, скрити над високо вдигнатите чаши...

#Той не смята, че има проблем
Често пъти алкохолиците не вярват, че имат проблем. Те държат живота си в свои ръце, имат хубава работа, може да печелят достатъчно добре, но в същото време, между другото, и да посягат през определени интервали от време към малкото шишенце, скрито в джоба на сакото им. След работа обичат да се събират с приятели и да пийват по няколко чаши бира, но не смятат, че в това има има нещо лошо и нередно.

#Може и да не пие постоянно, но случили се, не е в състояние да контролира количеството
Повечето потенциални алкохолици не пият често. Но случи ли се така, че да сръбнат и една глътка, те трудно могат да се овладеят и да спрат. Това е положението – не могат да контролират количеството. Лесно могат да се напият, дори и ако само са консумирали бира. И след първата халба, следва втора, после трета и така, докато в един момент не започнат да преплитат езика.

#Забравя
Повечето алкохолици често пъти изпитват известна степен загуба на паметта, особено що се касае до моментите, в които са били под алкохолно опиянение. Дори и ако не изглеждат особено пияни, често пъти не могат да си спомнят какво са правили, какво са казали в онази вечер или с кого са били.

#Раздразнителни са, когато не пият
Един ясен признак на алкохолизма е зависимостта към алкохола, която расте с течение на времето. В случаите, когато отдавна не са посягали към алкохола, алкохолиците започват да се чувстват нетърпеливи, нервни и раздразнителни. В такива моменти те обикновено отделят повече пот, а сърдечният им пулс се увеличава.

#Заради алкохола е готов да се откаже от храната
Често пъти алкохолиците използват храненето като причина да глътнат по едно питие. Понякога те дори предпочитат да наблегнат на чашката за сметка на обедното меню.

#Лъже, за да скрият злоупотребата си с алкохол
Алкохоликът, в повечето случаи, ще си измисли някаква лъжлива история, за да прикрие злоупотребата си с чашката. Например, вместо да ви признае, че е закъснял заради това, че се е отбил в бара с приятели, той ще се оправдае с вечерното задръстване или с многото задачи в работата, които му се е наложило да довършва в офиса.

#Изолира се
Алкохолиците понякога предпочитат да измислят някаква причина, за да не присъстват на семейни вечери, рождени дни или други задължения, свързани с родителските и семейни ангажименти.Те се изолират в опит спокойно да се отдадат на алкохолната си страст.

#Той винаги има извинение
Те лесно ще намерят извинение, за да оправдаят снощното си напиване например. Дали ще изтъкнат някакъв личен или професионален проблем, няма значение. Причини, че са попрекалили с чашката, те ще намерят много.