#Има ли точна граница, която да определя от колко време сън се нуждае едно дете според възрастта му

Диаграмите, които показват необходимите часовете за сън на бебето, при новородено или 2-годишен малчуган, вероятно могат да ни създадат грижи, когато не са взети под внимание индивидуалните различия. Тези числа са само средни стойности, получени чрез наблюдението на съня на големи групи деца на определена възраст. Няма точно определено време за сън, изисквано от всички хлапета в определена възрастова група. Например 2-годишната Ани може да спи от 20 часа вечерта до 8 часа сутринта, докато 2-годишният Джон е точно толкова буден и енергичен като нея на следващия ден, след сън с дълготрайност от 22 часа вечерта до 5 часа сутринта.

Изискванията за продължителността на детския сън включват в себе си диапазон от часове, базиран на тяхна възраст, но помнете, че вашето дете е уникален индивид с отделена индивидуална необходимост от сън. Ето някои приблизителни стойности, базирани на възрастта, съпроводени от подходящата тактика за заместване на съня.

#Първите 4 месеца

Като цяло новородените спят от 16 до 20 часа в денонощието, като обикновено се будят на всеки 3 часа. Установено е, че най-дългият период, прекаран в сън, е общо около 4 или 5 часа. Именно толкова е и времето, през което те могат да издържат без храна. Разбира се, има и изключения от правилото. Докато някои бебета могат да спят непробудно в продължение на цели 10 часа, други се събуждат още на втория час. Няма формула, по която би могло да се определите колко трябва да спи новороденото, тъй като техните вътрешни часовници не са напълно разработени и са строго индивидуални. Най-важното е бебето да бъде здраво – тогава нещата ще се развиват от само себе си, а режимът, който то си изгражда, е подходящият за него.

#Пълноценен сън = здраво бебе

Не е изненада за всеки родител, че добре отпочиналото дете е щастливо дете. Пълноценният сън на подрастващото мъниче влияе пряко върху неговото физическо и психическо развитие, върху оформянето на поведението, интелекта и неговите възприятия. От друга страна, липсата на достатъчно сън увеличава риска при децата от здравословни проблеми като затлъстяване, депресия, диабет и други заболявания.

#Oптималното време за сън, от което едно дете се нуждае от 4-месеца до края на юношеската възраст

#4 месеца до 1 година 12 до 16 часа
#1 до 2 години 11 до 14 часа
#3 до 5 години 10 до 13 часа
#6 до 12 години 9 до 12 часа
#13 до 18 години 8 до 10 часа