Как се казва вашият Герой от приказките?

Стела Костова

Приказката

Стела Костова е родена на 12 февруари 1968г. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”. От 2000г. работи като педагогически съветник в СОУ „Хаджи Мина Пашов”, гр. Сливен. От 2007 година е общински съветник от ПП ”ГЕРБ”. Стела Костова работи от 1992 г. за интеграция на ромската общност в българското общество. Организирала е хуманитарни акции – раздаване на дрехи и обувки, хранителни продукти в ромския квартал Надежда, селата в община Сливен. Взела е дейно участие в разработването на единствената „Рамкова програма за пълноценното интегриране на ромската общност в българското общество”, приета от правителството на Иван Костов през 1999 година. През 2000 година e организатор на Национална Кръгла маса по проблемите на ромското образование. Стела Костова е председател на Ромска младежка организация - Сливен от 1997 година. Тя е основоположник на процеса на десегрегация на ромските училища в България.

Стела Костова се номинира за нейната работа в областта на образователната интеграция на децата от ромския кв. Надежда. Община Сливен е с най-висок процент ромско население в България – 13,5%. Ромите населяващи град Сливен са обособени в 4 квартала. Най-голямият от тях, който се отличава с типичните характеристики на гето е кв. “Надежда”. В него живеят над 18 000 роми. Населението в него се отличава с:
• Изключително нисък социален статус;
• Висока неграмотност;
• Висока раждаемост;
• Висока детска смъртност;
• Висока безработица;
• Лоши хигиенно-битови условия.

При подлежащи за първи клас от квартал “Надежда” приблизително 200-230 деца, всяка учебна година основно образование завършват едва 50-60 ученика. От тях почти нито един не продължава обучението си и не завършва средно образование. В следствие от ниското качество на образование в “Надежда” няма нито един студент, няма нито един завършил висше учебно заведение.

Г-жа Костова работи от 2001 година за повишаване качеството на образование сред ромската общност и образователната интеграцията на ромските деца от „Надежда”. По процеса на десегрегация в момента са обхванати 300 деца от 1 до 10 клас от ромския квартал „Надежда”, които се обучават в смесени паралелки в 7 училища на гр.Сливен. Всекидневно на децата се осигурява безплатен транспорт до училище, учебни помагала, пособия и всичко необходимо за пълноценен учебен процес. Г-жа Костова неуморно работи за пълноценната образователна интеграция на ромските деца – постоянно контактува с директорите на приемните училища, началника на РИО на МОМН, началник отдел „Образование” към Община Сливен. Организирала е обучения на учители, класни ръкодовители за по-ефективната им работа в смесена среда. Успя да намери средства за издаването на първото учебно помагало „Пътят на ромите”, което е предназначено за начален курс на обучение в Часа на класа. Учебното помагало е уникално за България. За първи път в страната беше издадено учебно помагало за Часа на класа, което включва теми като: „Ромите и Европа”, „Пътят на ромите”, „Приказки от съкровищницата на ромския етнос”, „Трудът на моите родители”, „Хората , които живеят на моята улица”, „Моето семейство” , „Как и какво празнуваме”, „Облеклото на ромите”, „Ромските символи”. За първи път учениците от български и ромски произход от малки научават за ромите като древен народ със своя култура и история. Те виждат едно ново лице на ромския етнос, повишава се самочувствието на ромските деца, научават от своите учители за богатството на ромската култура. В момента в 7 приемни училища класните ръководители от 1 до 4 клас работят с учебното помагало.

Благодарение на постоянството на г-жа Костова и нейната всеотдайност 300 ромски деца посещават училище вече 10 години. Те успяха да се впишат в училищния живот, да се социализират, да бъдат пример сред приятелите си, съседите и роднините.

Като общински съветник Стела Костова е инициирала списването на следните стратегически нормативни документи и програми, способстващи процесите на социално, икономическа и обществено включване на ромите в българското общество:
• Програма на Община Сливен за интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в образователната система
• „Стратегия за интеграция на малцинствените общности в Община Сливен”,
• Общински план за развитие за периода 2007-2013 година, в който са заложени мерки във всички обществени сфери – социална, икономическа, образователна, здравна интеграция на ромската общност.

Номинацията ни е изпратена от Камен Светлозаров.

Разкажете ни за вашия Герой от приказките.