Искате да зарадвате детето с книга за Мечо Пух от поредицата „Чародейства” на „Егмонт България”? Добре тогава – отговорете правилно на въпроса: През коя година излиза първият сборник с разкази за Мечо Пух от А.А. Милн? Отговорите си изпращайте заедно с трите имена, точен адрес и телефон за връзка на [email protected]. В конкурса участвате само с един верен отговор до 14 юни 2012 година. Имената на трима печеливши ще бъдат изтеглени с жребий и публикувани тук. Успех!

Искате още Пух? Няма проблеми.
Тук ще ви разкрием малко известни факти за симпатичното мече.

•    А.А. Милн започва да пише „Мечо Пух” под формата на истории за приключенията на сина му Кристофър Робин, Пух и неговите приятели. Първообразите на Пух, Йори, Прасчо, Тигъра, Канга и Ру са плюшените играчки на момчето.

•    За героите на Бухала и Заека, Милн се вдъхновява от истински животни, които живеят около провинциалния му дом „Кочфорд Фарм” в Съсекс, Англия. Гората около имението му – Ашдаун, пък се преобразява на страниците на книгата в Голямата гора.

•    Днес плюшените играчки на Кристофър Робин са изложени в Обществената библиотека в Ню Йорк.

•    Книгите за Мечо Пух се превръщат в любими на милиони деца по света, включително на дъщерите на Уолт Дисни. Това е и една от причините Дисни да реши да пренесе приключенията на Пух на голям екран през 1966 година.

•    Компанията „Дисни” създава 5 късометражни и 5 пълнометражни анимационни филмови адаптации по романа на Милн. През 1968 година една от тях печели „Оскар” за анимация.

•    За популярността на обитатели на Голямата гора красноречиво говори факта, че улици във Варшава и Будапеща носят името на Мечо Пух.

•    Пух е и сред специалните гости на тържествата по случай 80-ия рожден ден на кралица Елизабет ІІ в Бъкингамския дворец