Кучето, за разлика от всички друго животни, отдавна вече не е диво и неконтролируемо. С годините, то е адаптирало своето поведение, така че да подлежи на дресировка и да е от полза на хората.

Като домашен любимец кучето е идеално за компания и приятел на възрастни и деца, както и за работа и за всякакви малки задачки.


За разлика от котките, които сами избират кога да бъдат близо до вас и кога да ви игнорират, кучето е животно, на което винаги може да се разчита за неотлъчно присъствие.

Кучето, както своите предшественица вълците живеят в общност. Социално поведение може да се види след като бъдат събрани група от кучета за определен период.


В този период те ще определят йерархията между тях. Ако сложите ново куче в сформиралата се вече глутница, то между тях ще започнат конфликти докато се установи новия йерархичен ред.

В домашна обстановка семейството се явява глутницата на кучето. В този ред на мисли е изключително важно, човекът да се покаже като водещ на „глутницата”, особено в ранната детска възраст на кучето, когато се налагат основните и най-важни правила. Когато кучето е научено, че стопанина е „шефа” , то тогава то ще може много лесно да бъде тренирано и възпитано да отговаря на различни команди.


Съществуват много начини, които да накарат вашето куче да ви уважава и да приема командите ви. Някой от тях са:


- Не позволявайте на кучето да спи във вашето легло. Ако го правите кучето може да реши, че може да ви управлява. В естествена среда само второстепенни животни биха споделили с други животни своето място.

- Не давайте на кучето храна от вашата маса и не му давайте от храната, която вие ядете. Споделянето на храна при кучетата е характерно за подчинените индивиди.

- Ако времето ви за вечеря съвпадне с това на кучето, то се нахранете първо вие, а после нахранете и него.

- Ако кучето е стъпило на място откъдето има вашата височина, то също може да реши, че може да е лидерът в къщата.

- Винаги правете така, че кучето да ви прави път като е застанало на пътя ви. Ако то е легнало на пътя ви не се опитвайте да го заобикаляте или прескачате, а го накарайте да се премести.

Тъй като кучето е социално животно то трябва да се научи как да живее с другите. Тренировките на кучето е желателно да започнат след като навърши 12 седмици. Най-доброто време за отбиването на малките кученца от майката е в периода между шестата и осмата им седмица. Тогава кучето ще започне добре да се адаптира към хората и все още ще може нормално да комуникира с други кучета.

Ако кучето е отбито по-рано, то може да стане прекалено зависимо от хората.

От друга страна ако кучето се остави да живее с майката и другите кученца и първият контакт с хора е след 13 седмица, то може никога след това да не успее да се адаптира добре към хората. Те ще останат страхливи, затворени в себе си и почти невъзможни за обучение.


Най-благоприятният период за стартиране на обучение на кучетата е преди дванадесетата им седмица. Кученцата се развиват бързо в първите четири седмици, но тяхното поведение тогава основно се свежда до това да се хранят и спят.

Десет – петнадесет дни след раждането им те започват да отварят очи, като в същото време се подобрява слуха и обонянието им. След около четири седмици кученцата стават по активни и започват да си играят със своите братчета.

Това бележи началото на процеса, когато кучетата започват да се учат да живеят с другите.


Въпреки, че кученцата не трябва да излизат навън и да се срещат с други кучета преди ваксинацията им, те могат да се срещат с хора от всякакви възрасти. Ако нямате деца, то покажете кученцата на други деца и съседи. Поканете и по-стари хора за да се научи, че не всеки иска да играе с него постоянно.


След като приключат ваксинациите на кучето изведете кучето ви, където е възможно и позволено. Заведете го в групи за обучение на кучета, не само заради обучението, но и за да срещне други кучета.


Накарайте го да свикне с непознати и то да се научи да се държи приятелски, но не трябва да се прекалява в сприятеляването му с непознати хора.


След този първоначален период поведението на кучето се променя бавно, но като вече зряло животно, то ще бъде по-отзивчиво на тренировки.